top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Închideri, pesimism, dezindustrializare. Afacerile europene, pe marginea prăpastiei!

Încrederea afacerilor în Europa a atins cel mai scăzut nivel în a doua jumătate a anului, o treime dintre cele mai mari companii industriale din regiune așteaptă să oprească sau să reducă operațiunile din cauza prețurilor record la energie și a încetinirii cererii.

Liderii de afaceri din SUA sunt la fel de supărați cu privire la perspectivele Europei, așteptându-se la o recesiune profundă în UE în următoarele 12-18 luni, față de o recesiune de scurtă durată și superficială la nivel național, potrivit unui sondaj realizat de grupul de lobby European Round Table for Industry.

Aceste previziuni sumbre se adaugă la dovezile tot mai mari că războiul din Ucraina afectează grav industria Uniunii Europene. La începutul acestei luni, indicii managerilor de achiziții ai S&P Global au arătat cea mai puternică scădere a activității din sectorul privat din noiembrie 2020.

Sectoarele industriale, de la produse chimice la îngrășăminte au fost forțate să suspende producția din cauza creșterii costurilor la energie, în timp ce altele intensifică importurile.

„Am văzut deja cu ochii mei impactul crizei energetice asupra industriilor europene energointensive și efectul de antrenare în tot lanțul valoric. Ne confruntăm cu riscul dezindustrializării, deoarece costurile ridicate ale energiei, care continuă să se mențină, subminează competitivitatea globală a unităților de producție europene”, a avertizat Martin Brudermuller, președintele grupului german de produse chimice BASF.

Sondajul bianual al liderilor de afaceri europeni a constatat că măsura încrederii în Europa a scăzut de la 37 în prima jumătate a anului 2022 la 24 în octombrie, cel mai scăzut nivel de la începutul pandemiei. Încrederea liderilor de afaceri din SUA a scăzut la minime nemaiîntâlnite de la recesiunile din 2007-2009, de la 42 la 32. Un scor de peste 50 reflectă mai multe răspunsuri pozitive decât negative.

„Perspectivele pentru UE sunt umbrite pe fondul creșterii prețurilor la energie, care frânează industria prelucrătoare, și al creșterii puternice a inflației, care mușcă din veniturile reale și din consum”, a declarat Riccardo Marcelli Fabiani, economist la Oxford Economics.

Industriașii avertizează, de asemenea, asupra riscului ca o inițiativă emblematică de 369 de miliarde de dolari în domeniul tehnologiilor verzi din SUA, cunoscută sub numele de Inflation Reduction Act, să deturneze și mai multe investiții din Europa.

La fel ca și omologii lor mai mari, întreprinderile mici resimt durerea provocată de prețurile ridicate la energie, de inflație și de lanțurile de aprovizionare volatile.

Un sondaj recent realizat de Eurochambres în rândul a 42 000 de întreprinderi din 25 de țări, a arătat că încrederea în anul următor este „chiar mai scăzută decât în timpul crizei financiare din 2008-2009 și în perioada de vârf a pandemiei”.

Toți indicatorii au arătat că întreprinderile se așteaptă ca situația să se „înrăutățească”.

Sursa: national.ro

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page