top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Toate tunurile pe Iohannis, după ratarea Schengen

Aderarea la Spațiul Schengen, unul dintre cele mai importante obiective ale României, a fost ratată la sfârșitul lui 2022, iar perspectivele pentru 2023 nu sunt nici ele îmbucurătoare. Austria, principalul opozant al intrării României în Schengen, nu pare să miște din loc în privința opticii asupra problemei. Și, mai trist, nici România nu face nimic pentru a-i convinge pe austrieci.

Europarlamentarul umanist Maria Grapini consideră că eșecul aderării României la Schengen poate fi pus, în primul rând, pe inactivitatea diplomației române, în frunte cu președintele Klaus Iohannis. 

„Din punctul meu de vedere, n-am simțit, ca cetățean român și europarlamentar, nicio mișcare din partea diplomației române. Eu nu văd să fi făcut presiunea care o poate face asupra oricărei țări care încalcă un regulament. De aceea cred că nimeni nu și-a făcut treaba aici, nici diplomația română, nici Uniunea Europeană„, a punctat europarlamentarul PUSL Maria Grapini.

Implicațiile menținerii României și Bulgariei în afara Schengen merg dincolo de ramificațiile economice, alimentând euroscepticismul.

„Cetățenii din țara mea sunt printre cei mai mari susținători ai UE, însă acest entuziasm se poate diminua din cauza problemei Schengen, care arată că în Uniune, în ciuda a tot ceea ce se spune, funcționează dubla măsură. Astfel, se dă apă la moară euroscepticilor”, a spus Maria Grapini.

Care e tactica pentru ca România să intre în Schengen

De altfel, acest argument a fost adus de mai multe ori în plenul Parlamentului European nu doar de Maria Grapini, ci și de alți eurodeputați care susțin cauza României. 

În acest moment, cea mai bună șansă ca România să intre în Schengen este reprezentată de un dialog serios inițiat de partea română, în primul rând cu Austria, țară căreia ar trebui să-i fie reamintit că tocmai ea este cea care încalcă prevederile actuale ale tratatelor.

Dacă la început și-a manifestat optimismul că România va intra în Schengen în 2023, acum Maria Grapini nu mai este sigură de acest deznodământ.

„Trebuie să existe dialog, România să ceară acest lucru, trebuie explicat juridic. Ministrul de Interne al Suediei a spus că argumentele Austriei nu au legătură, regulamentul Schengen așa cum este acum trebuie să fie egal pentru toate țările. Reținerea mea de a spune că intrăm sau nu ține de inactivitatea președintelui României”, a concluzionat Maria Grapini. 

Sursa: evz.ro

Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis

0 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page