top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Suma uriașă pierdută de România prin neaderarea la Schengen. Cifrele la nivel de pierderi pe lună +

Ca urmare a deciziei luate la Consiliul JAI de zilele trecute, când s-a aflat că țara noastră a ratat din nou dezideratul de a adera la Schengen, au existat numeroase reacții la nivelul clasei politice autohtone cu privire la votul care a „barat” accesul României la spațiul de liberă circulație.

Mai nou, s-au adus în discuție pierderile financiare suferite de România ca urmare a faptului că încă nu a intrat în Schengen. Ministrul de Interne, liberalul Lucian Bode, a declarat joi că pierderile suferite de România prin faptul că nu intră în spaţiul Schengen depăşesc suma de 25 de miliarde de euro.

Bode: Depăşim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România

Șeful MAI a fost întrebat, joi, de presă, la Parlament, câţi bani au fost investiţi pentru asigurarea frontierelor externe la standardele Schengen. În răspunsul său, ministrul a venit cu cifre și a subliniat că sunt 11 ani de când România „îndeplineşte toate condiţiile” pentru accedere. „Exista o evaluare la un moment dat, costurile doar pentru Ministerul Afacerilor Interne depăşeau un miliard de euro – parţial din bugetul României, parţial din fonduri europene. Vorbim de capabilităţile de la frontieră, tehnică modernă, dotările, pregătirea a peste 60.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne în cele două centre de pregătire Schengen de la Buzău şi de la Ploieşti.

Dincolo de acest efort financiar, pierderile înregistrate de România în cei 11 ani de când îndeplineşte toate condiţiile şi nu beneficiază şi de drepturile aferente sunt incomensurabile. Am văzut o analiză a unei dintre companiile din Big Four – calculul era undeva la 200 de milioane de lei pierderi pe lună. Faceţi un calcul şi depăşim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la acest spaţiu comun”, a afirmat Lucian Bode, potrivit Agerpres.

Ce a mai anunțat, joi, ministrul

Totodată, Bode a anunțat, joi, 15 decembrie, de această dată pe Facebook, faptul că în cursul acestei zile a participat la reuniunea Comitetului Interministerial de Nivel Înalt al Forței de Jandarmerie Europeană.

„Cu un an în urmă, România prelua Președinția, pentru a doua oară de la înființarea acestui for, în cadrul reuniunii CIMIN de la Varșovia, iar mandatul general a fost acela de a coordona eforturile forțelor de jandarmerie europene în scopul consolidării statutului EUROGENDFOR, ca instrument la dispoziția Uniunii Europene și a celorlalte organizații internaționale.

În tot acest timp, România, reprezentată prin intermediul Jandarmeriei Române, și-a îndeplinit obiectivele stabilite, statutul EUROGENDFOR fiind promovat atât la nivelul celor mai importante organizații internaționale, precum Organizația Națiunilor Unite, cât și prin continuarea cooperării cu Uniunea Europeană, prin participarea la misiuni sub egida UE”, a transmis, între altele, ministrul Bode, pe pagina sa de Facebook.

Sursa: national.ro

Sursa foto: Facebook Lucian Bode

0 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page