top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Specialiștii avertizează. Regenerabilele produc mari perturbări în sistemul energetic

Deși la nivelul UE se vorbește tot mai mult de înlocuirea capacităților energiei convenționale cu fotovoltaice și eoliene, specialiștii din domeniu atrag atenția că aceste regenerabile, foarte volatile și incerte, produc mari probleme în sistemele energetice. Fără capacități de producție stabile, într-un procent semnificativ, echilibrarea sistemului nu se va mai putea face.

Politizarea excesivă a sectorului energetic la nivel european a făcut ca foarte multe aberații să fie legiferate, fără ca acestea să poată fi puse în aplicare. De exemplu, obsesia regenerabilelor, despre care se tot spune că vor asigura independența energetică, a condus la apariția unor situații critice în sistemele energetice, în special în România, unde guvernele au executat ordinele fără să se consulte cu specialiștii din domeniu.

Dr.ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic la Societatea Complexul Energetic Hunedoara, un reputat expert din sectorul energetic, ne spune că eolienele și fotovoltaicele provoacă dificultăți tehnice deosebite. ”Problema este legată de așa-numita penetrare a regenerabilelor variabile pentru sistemul energetic, nu numai național, ci și paneuropean. Sunt studii tehnice aprofundate pe această temă, pe care ONG-iștii nu le cunosc. Energia produsă de eoliene și fotovoltaice este volatilă, incertă și este la distanță de locurile de consum. În plus, modul de realizare a acestor instalații, prin electronica de putere, ca interfață între sistem și aceste surse de energie, scade așa-numita inerție a sistemul energetic național”, ne-a declarat dr.ing. Nicolae Codreanu. Acesta arată că regenerabilele provoacă diverse perturbații, care trebuie echilibrate de termocentralele pe cărbune, pe gaz, hidrocentrale și nuclear, adică de sursele convenționale, care au generatoare și au mase mecanice în mișcare și, la diverse tipuri de defecte, participă la atenuarea abaterii frecvenței de la frecvența standard. Tocmai de aceea, nu se pot introduce regenerabile în proporție de 80%, cum se spune, pentru că trebuie să existe și aceste surse convenționale care să mențină stabilitatea sistemului energetic.

Fotovoltaicele, 2,5% contribuția în sistem

Puterea netă a fotovoltaicelor din România este de 1.300 de MW și doar vara este ceva mai ridicată contribuția, pentru că iarna aportul este foarte redus. Factorul de capacitate la fotovoltaice, care depinde de climă, în general vorbind, este, în România, între 15 și 20%. Anul trecut, aportul în SEN a fotovoltaicelor a fost de 2,5 % pe tot anul, eolianul, 12% și biomasa, 1%. Adică regenerabilele, fără hidroenergie, au avut, împreună, un aport de 15% energie în sistem, susține dr.ing. Nicolae Codreanu. ”Tendința aceasta spre regenerabile este foarte politizată, conceptele tehnice au fost vehiculate de oameni care nu au cunoștințe fundamentale în acest domeniu. De exemplu, s-a tot vorbit, la nivel european, de câțiva ani, despre stocarea CO2, dar nu s-a reușit la nivel mondial așa ceva. Cred că nici în 50 de ani nu se va găsi soluție tehnică. Sunt foarte multe lucrări științifice legate de regenerabile, în care sunt semnalate problemele tehnice și financiare, care necesită investiții de sute de miliarde de euro”, ne-a precizat dr. Ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic la Societatea Complexul Energetic Hunedoara.

Accesorii la rețea

Marile proiecte în energetică nu se pot implementa mai devreme de 5-10 ani, deci nu se pot face peste noapte. În plus, proiectele de regenerabile implică și probleme cu rețeaua de distribuție, mai arată dr. Ing. Nicolae Codreanu. Potrivit acestuia, fotovoltaicele sunt ca un gadget, un accesoriu de rețea, și nu te poți baza pe ele. ”La Complexul Energetic Oltenia vor să scoată 660 MW pe cărbune și să-i înlocuiască cu un parc fotovoltaic de 1.000 de MW, dar nu va compensa lipsa. Proiectele fotovoltaice mari care sunt planificate să fie puse în funcțiune anul acesta, dar care nu se vor pune, în opinia mea, de peste 1GW putere instalată, nu vor aduce o contribuție procentuală suplimentară mai mare de 2,5 % din energia netă anuală produsă în SEN”, a mai afirmat dr. ing. Nicolae Codreanu.

Sursa: national.ro

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page