top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Sondajul care dă fiori reci conducerii PNL. Liberalii pierd Bucureștiul în fața Gabrielei Firea și a PSD

Actualizată în: 21 mai



Anunțul făcut de Nicușor Dan, cu privire la o nouă candidatură pentru Primăria Generală, i-a determinat pe liberali să dea publicității un nou sondaj de opinie. Realizat la nivelul Capitalei, acesta indică faptul că bucureștenii o preferă pe Gabriela Firea. Ceea ce ar trebui să-i îngrijoreze, însă, pe liberali, este că partidul înregistrează o cădere destul de abruptă, în intențiile de vot la nivelul Capitalei, comparativ cu o cercetare anterioară, din luna noiembrie.


Sondajul de opinie dat publicității de PNL, după ce Nicușor Dan și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat, la Primăria Generală, indică declinul în care se află partidul. Informațiile ar trebui să stârnească îngrijorare în rândul conducerii PNL, dat fiind că indică un declin major cu un an înainte de alegerile locale de anul viitor.


Conform cercetării realizate de PNL, Gabriela Firea ar fi preferată, în cazul unei candidaturi, de 36% dintre bucureșteni, după cum relatează Digi 24, care a publicat rezultatele. Gabriela Firea a urcat cu două procente în ceea ce privește intențiile de vot ale bucureștenilor, față de un sondaj anterior, comandat tot de PNL, dat publicității în luna noiembrie. Atunci, Gabriela Firea era cotată cu 34%.


Rareș Bogdan, al doilea om din PNL, se află mult în spatele Gabrielei Firea, la 18% din preferințele locuitorilor Capitalei. La precedentul sondaj, la care am făcut referire mai sus, potențialii candidați ai PNL, Ilie Bolojan și Ciprian Ciucu, situația pe locul doi, după Firea, erau cotați cu 22% din preferințele bucureștenilor.


Pe locul al treilea, conform sondajului PNL, se clasează George Simion, cu 11 procente, în vreme ce un posibil candidat al USR, Vlad Voiculescu este cotat cu 10%. Nicușor Dan este creditat cu 8% din voturile bucureștenilor, dacă ar participa la alegeri, în vreme ce 8% dintre cei chestionați au spus că nu merg la vot. În luna noiembrie, Nicușor Dan avea o intenție de vot de 17%, în sondajul realizat de conducerea PNL.


PNL este în spatele PSD la alegerile din București


Conform cercetării, dată publicității pe surse de PNL, 60% dintre bucureșteni nemulțumiți de prestația actualului primar, Nicușor Dan, și de felul în care arată Capitala. Aceasta în vreme ce 29% dintre locuitorii orașului sunt mulțumiți de felul în care arată Capitala.


Conform sondajului, dacă duminică ar fi alegeri, PSD ar câștiga alegerile locale în București, în vreme ce liberalii ar fi cotați cu 20% din voturi. Pe locurile următoare s-ar clasa USR, cu 1%, AUR cu 10%, în timp ce PMP, REPER al lui Dacian Cioloș, or Forța Dreptei al lui Ludovic Orban ar obține în jur de 1%.


De menționat că 19% dintre cei chestionați nu vor să meargă la vot.


Rareș Bogdan este preferat de membrii PNL


Analiza sociologică pe candidații fiecărui partid arată că Rareș Bogdan este considerat cel mai potrivit candidat al PNL, cu 29% din voturi. El ete urmat de un alt europarlamentar, Dan Motreanu, cu 15%, și de ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, cu 13%.


Între alegătorii PSD, Gabriela Firea este susținută cu 70%, în vreme ce președintele partidului Marcel Ciolacu este cotat cu 15%, iar primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, cu 5 procente.


Sondajul prezentat este intern, realizat de The Center la comanda PNL, pe un eșantion de 3.000 de subiecti, cu o marjă de eroare de 2%.


Candidații PNL pierd în fața Gabrielei Firea


În urmă cu câteva luni, în noiembrie 2022, conducerea centrală a PNL l-a testat pe Ilie Bolojan pentru o eventuală candidatură la Primăria Capitalei. Sondajul, realizat de INSCOP, a fost dat publicității pe surse și indica faptul că președintele Consiliului Județean Bihor era cotat cu 22% din intenția la vot. El se afla la egalitate cu primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.


Pe primul loc, în sondajul PNL, se află Gabriela Firea, susținută de PSD, cu 34% intenţie de vot, urmată pe locul secund de cei doi liberali. Primarul general Nicuşor Dan, era cotat cu 17% , în timp ce liderul USR Bucureşti, Vlad Voiculescu este cotat la 11%.


În afară de Ciprian Ciucu şi Ilie Bolojan, printre PNL-iștii testaţi în sondaje pentru Primăria Capitalei s-au mai numărat Rareş Bogdan, Sebastian Burduja şi Stelian Bujduveanu, actualul viceprimar. În cazul lor, rezultatele nu au fost date publicității la momentul respectiv.


Sursa: evz.ro

Sursa foto: Facebook Guvernul României

0 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page