top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Soluţiile PMP pentru stoparea inflaţiei şi îmbunătăţirea puterii de cumpărare a populaţiei

Partidul Mişcarea Populară consideră că măsurile prezentate de binomul Ciucă – Ciolacu pentru criza socio-economică gravă pe care o traversează România nu vor avea un efect real în stoparea valului inflaţionist.

Voucherele promise de Guvern românilor cu venituri mici nu rezolvă nici problema facturilor şi nici creșterea prețurilor la produsele alimentare de bază sau la utilităţi. Cei 4 lei pe zi – cât înseamnă cei 250 lei oferiţi o dată la fiecare două luni – pe care îi anunţă mândri Ciucă şi Ciolacu nu au cum să compenseze scăderea majoră a puterii de cumpărare a populaţiei.

„Guvenul dă cu o mână și ia cu două din buzunarele românilor sărăciți. Soluţiile care vin dinspre Palatul Victoria par mai degrabă pansamente cu rivanol într-un moment în care economia are nevoie de antibiotice serioase pentru a supravieţui valului inflaţionist. PSD, PNL şi UDMR au datoria să rezolve cauzele generatoare de inflație şi să nu meargă doar pe zona de ajutoare sociale punctuale”, a declarat Ionuţ Simionca, secretar general PMP.

Pentru că pachetul de măsuri anunţate telegrafic de Guvernul Ciucă nu oferă nicio garanţie concretă pentru stoparea inflaţiei, soluţiile identificate de Partidul Mişcarea Populară sunt:

  1. Reducerea cu 2pp a TVA, lucru care s-ar traduce printr-o scădere bruscă a inflaţiei în acelaşi cuantum procentual. România a mai trecut printr-o scădere a TVA care a condus la o comprimare a avansului inflaţionist.

  2. Creşterea masivă a producţiei de energie electrică şi de gaze naturale astfel încât preţul să scadă ca urmare a reglării pieţei prin mecanisme de cerere şi ofertă. România are capacităţi de producţie de energie electrică de peste 860 Mwh care sunt nefolosite în acest moment şi, de asemenea, producţia de gaze naturale este comparabilă cu cea din 2020, perioadă de pandemie, creşterea de producţie fiind estimată doar la 1,5% pe întreg anul 2022.

  3. Reducerea la jumătate a taxelor şi accizelor pentru combustibili. În acest moment, aproximativ 44% din preţul plătit la pompă pentru benzină sau motorină merge către statul român. O înjumătăţire a acestor valori ar însemna o reducere de aproximativ 2 lei per litru de combustibil. Şi, în felul acesta, s-ar domoli inflaţia pe zona de produse care necesită transport şi s-ar oferi un sprijin major şi producătorilor agricoli.

“Nu trebuie să inventăm noi roata. Putem să ne uităm ce au făcut alte ţări în această perioadă şi când s-au confruntat cu inflaţie crescută. Au redus taxarea statului pe combustibili, pe produse şi servicii. Dacă sunt înjumătăţie accizele la benzină şi motorină, vorbim deja de un preţ cu 2 lei pe litru mai mic. În plus, având în vedere că motorul valului inflaţionist este creşterea preţului la energie, statul poate să crească masiv capacităţile de producţie – mai ales pe energie electrică generată pe cărbune (aşa cum fac şi nemţii) – pentru a forţa o scădere relativă a preţului şi pentru a ţine facturile sub control”, a concluzionat secretarul general al PMP, Ionuţ Simionca.

PMP cere Guvernului să organizeze o dezbatere publică, nu să ia decizia prin cine ştie ce cotloane ferite privirii publicului şi, apoi, să spună că acestea au fost unicele opţiuni.

0 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page