top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Scumpirile sunt aici pentru a rămâne. Cât vor dura?

Lumea a intrat într-o fază inflaționistă nemaiîntâlnită din anii ’70 și ’80 –  și va fi nevoie de timp pentru a o reduce.

Pentru Bancă Centrală Europeană, care este responsabilă de dirijarea evoluției prețurilor în zona euro, explozia inflației este fără precedent.

În cadrul seminarului de la Sintra, în Portugalia, președinta BCE, Christine Lagarde, a declarat că „nivelurile actuale ale inflației alimentare și industriale” au atins un nivel „nemaivăzut de la mijlocul anilor 1980”.

În mod similar, „creșterea prețului relativ al energiei din ultimele luni este cu mult peste vârfurile individuale care au avut loc în anii 1970”, în timpul primului șoc petrolier.

“Nu există niciun manual pentru această inflație”

Creşterea inflaţiei, care în iunie a ajuns la 8,6% în zona euro, a survenit la finalul „unei secvenţe care se întâmplă într-o lume haotică”, a declarat pentru AFP Richard Baldwin, profesor de economie la Institutul Universitar din Geneva. “Nu există niciun manual pentru această inflație”, a avertizat el.

După șocul aprovizionării, provocat de efectele pandemiei din 2020, a urmat un alt șoc: o „cerere deformată”, oamenii folosindu-şi banii mai mult pe achiziţionarea bunurilor.

În loc ca acest proces să se atenueze, invadarea Ucrainei de către Rusia provoacă „o majorare semnificativă a preţurilor alimentelor şi energiei”, intensificând presiunile asupra inflaţiei și alimentând teama de recesiune.

Au crescut și cheltuielie gospodăriilor pentru servicii. Acest lucru se poate observa cu boom-ul turismului și activităților de agrement.

Inflația prețurilor serviciilor a atins 3,5% în mai, cel mai ridicat nivel de la mijlocul anilor 1990.

Nu se întrevede un sfârșit al războiului din Ucraina, dar este limpede că reducerile de aprovizionare cu energie vor menține prețurile ridicate mult timp de acum încolo.

Un alt factor pentru majorarea ratei inflației sunt cererile angajaților pentru salarii mai mari, pentru a face față creșterii costului vieții.

„Odată ce inflația este aici și încep să crească așteptările și salariile, politica monetară trebuie să acționeze”, spune Șebnem Kalemli-Özcan, profesor de economie la Universitatea din Maryland.

Aceasta este ceea ce BCE a planificat să facă prin creșterea ratelor dobânzilor din iulie. În același timp, trebuie să se asigure că nu va înăbuși creșterea economică mereu încetinită.

Pentru că „întrebarea nu este dacă prețurile vor scădea după o vreme, ci ce se va întâmpla cu creșterea economică”, a subliniat Kalemli-Özcan.

„Din acest motiv, unii au făcut o comparație cu anii ’70, când a existat stagflație”, adică inflație ridicată și creștere lentă. În Europa, există riscul de stagflație.

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page