top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

S-a dat undă verde pentru vânzarea companiilor de stat

Guvernul a aprobat ieri o ordonanță de urgență prin care ministerele primesc dreptul legal de a înființa societăți cu capital de stat, dar și de a valorifica active ale companiilor de stat. Potrivit Executivului, actul normativ ar fi necesar pe fondul crizelor succesive, care au accentuat nevoia investițiilor în sectoarele strategice, precum și obligativitatea deținerii unor societăți care să execute necondiționat serviciile necesare, conform cerințelor agreate la nivelul României din UE și NATO.

Companiile cu capital de stat se vor vinde la bucată. Guvernul a decis înființarea unor societăți cu capital de stat, care însă se vor crea doar pe activitățile profitabile, pentru restul fiind programate valorificările. Astfel, potrivit ordonanței de urgență aprobată în ultima ședință de Guvern, Executivul va putea aproba înfiinţarea, în condiţiile legii, în numele statului, de societăţi cu capital de stat, în România şi în străinătate, cu respectarea prevederilor legislației în domeniul ajutorului de stat.

Totodată, ministerele de resort pot participa la majorarea capitalului social al societăţilor, la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar, și pot prelua pe bază de justificări fundamentate, active şi active funcţionale, în scopul valorificării acestora cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Costurile evaluărilor activelor, ale studiilor de fezabilitate necesare, precum şi orice alte costuri legate de activitatea ministerelor de resort desfăşurată în vederea administrării şi valorificării activelor preluate se vor asigura din bugetele acestora, aprobate în condiţiile legii. Printre activele care vor fi scoase la vânzare se numără bunuri, ansambluri de bunuri sau investiţii nefinalizate şi sistate, cum ar fi unităţi şi subunităţi de producţie, de comerţ ori de prestări de servicii, secţii, ateliere, ferme, spaţii comerciale, spaţii de cazare sau de alimentaţie publică, spaţii pentru birouri ori alte bunuri de acelaşi gen, inclusiv terenul destinat acestora, precum şi alte terenuri din patrimoniu, dar și resurse economice care constau în active fixe, circulante, de trezorerie și know-how.

Se invocă războiul și criza energetică

Potrivit notei de fundamentare a ordonanței de urgență, evenimentele extraordinare ale anilor 2020 – 2022 (pandemia Covid-19, criza energetică, alimentară și a transporturilor, precum și războiul din Ucraina) au accentuat nevoia investițiilor în sectoarele strategice, precum și obligativitatea deținerii unor societăți care să execute necondiționat serviciile necesare, conform cerințelor agreate la nivelul României din UE și NATO. ”Înființarea de companii de stat de către ministerele de resort poate duce la îndeplinirea obiectivelor în sectoarele specifice, precum energia, transporturile, infrastructura sau serviciile publice, și asigura dezvoltarea durabilă a sectorului lor de activitate. Dezvoltarea României prin realizarea unor programe și proiecte esențiale presupune îndeplinirea unor măsuri cu termene riguroase. Reformele asumate țin de ariile de expertiză ale unor ministere diferite, cu termene de implementare stricte. Înființarea unor companii de către ministerele competente ar putea accelera procesul, în contextul în care depășirea termenelor ar putea genera pierderea de către România a fondurilor europene prevăzute”, consideră Guvernul.

Interese geopolitice

Executivul mai arată că măsura este necesară deoarece statul român trebuie să aibă asigurate în orice moment condițiile pentru a deservi interesele strategice și geopolitice în domeniile afectate de situațiile extraordinare ce ar putea interveni (situația epidemiologică/pandemie, război, criză energetică, alimentară), inclusiv deținerea de companii apte să execute necondiționat serviciile necesare combaterii efectelor situațiilor de criză. De asemenea, schimbarea legislativă va contribui la evitarea sincopelor în buna funcționare a serviciilor strategice, care ar putea avea ca efect generarea de perturbări în funcționarea economiei naționale, în domenii precum exploatarea resurselor, producția de articole esențiale (alimente, produse de consum), transporturile de bunuri și oameni, furnizarea de servicii esențiale (energie, utilități, sănătate, căi de comunicare).

Sursa: national.ro

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page