top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Ruga bănățeană, evenimentul anului în comuna Vermeș

Actualizată în: 21 mai



Înălțarea Domnului sau Ispasul, denumire folosită în popor, este în fiecare an prilej de mare sărbătoare pentru comuna Vermeș. Mulțumită organizatorilor, Primăria și Consiliul Local, ruga satului a fost și anul acesta un eveniment reușit, iar distracția, la ea acasă.

Timp de două zile, vermeșenii și oaspeții lor s-au bucurat împreună de spectacole de folclor autentic, susținute de îndrăgiți soliști de muzică populară. Printre cei care au urcat pe scenă s-au numărat: Puiu Codreanu, Liliana Laichici, Otilia Duma, Nelu Blidariu și Mihaela Pașca. Mesele îmbelșugate cu alese bucate tradiționale și nelipsitele prăjituri bănățene, jocul popular al tinerilor, priviți cu admirație de pe margine de bătrânii satului, și distracția celor mici au completat cele două zile de sărbătoare, spre încântarea tuturor.

Dincolo de atmosfera de petrecere, momentul este și unul încărcat de emoție. În fiecare an, fiii satului revin acasă din toate colțurile lumii. Iar satul îi așteaptă mereu cu brațele deschise, la fel ca pe invitații care sunt primiți cu ospitalitatea caracteristică vermeșenilor.

Ce înseamnă „ruga satului„ în Banat

Specific zonei Banatului, termenul de „rugă“ sau „nedeie” se referă la o sărbătoare a întregii comunități, care coincide cu prăznuirea hramului bisericii.

Ruga durează de obicei două zile, prilej cu care se organizează spectacole de muzică populară la care participă majoritatea sătenilor. Dimineaţa se merge la biserică, unde cu toţii iau parte la Sfânta Liturghie, după care gazdele, împreună cu oaspeții lor, se așează la masa special pregătită cu această ocazie. Seara, întreaga comunitate este prezentă la „hora satului”, care are loc la căminul cultural al localității sau în aer liber dacă vremea o permite. Petrecerea se prelungește până târziu în noapte.


0 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page