top of page

Reșița, în pragul falimentului! Datoriile orașului au crescut cu 130% în ultimul an!

Actualizată în: 27 mai




Orașul transformat în șantier nu înseamnă neapărat dezvoltare. Avalanșa de proiecte, accesate toate în același timp, au făcut ca datoriile Reșiței să se majoreze într-un singur an cu peste 130%!


Ioan Popa este cu siguranță primarul care a accesat cele mai multe proiecte, având, bineînțeles, atât de multe axe și programe de finanțare la dispoziție. La ora actuală, Reșița nu duce lipsă de proiecte la capitolul infrastructură, educație sau cultură, dar cu ce costuri? Astronomice!


Într-un singur an, datoriile Reșiței au crescut de la 96 de milioane de lei în decembrie 2022 la 227 de milioane în decembrie 2023. Asta înseamnă cu peste 130%.


Dacă mai analizăm un pic bilanțul Reșiței la final de 2023 vedem că datoriile curente au explodat: de la 12 milioane de lei la 104 milioane într-un an! În același timp, cheltuielile cu angajații aproape că s-au dublat, iar la împrumuturi pe termen lung (sume care urmează să fie plătite în exercițiul curent) a apărut fabuloasa sumă de 44,148 de milioane de lei!



Așa se explică disperarea din Primăria Reșița și încercările (eșuate) de a-i convinge pe români să cumpere acțiuni la bursă. Apropo, ați mai auzit ceva despre rezultatele bursei lansată cu mare tam-tam la început de martie? În primele zile, adică atunci când era așteptată o avalanșă de solicitări, s-au tranzacționat doar 455 de obligațiuni din totalul de 88.296. Prețul minim la care s-a tranzacționat este de 101,49 euro, cel maxim fiind de doar 101,50 euro, în condițiile în care prețul de plecare este de 101,25 euro. Un fiasco!


În teorie, primarul Ioan Popa speră să obțină prin această mișcare 8,8 milioane de euro și promite să dea toți banii înapoi, plus dobânda aferentă, de 7,4% (Euribor la 6 luni + 3,5%) în următorii 10 ani. Garantează pentru asta cu bugetul orașului, adică toate încasările administrației locale, ceea ce face ca riscul de faliment să fie maxim.


Ne rămâne doar întrebarea: cât de mult vor mai crește taxele și impozitele locale? Cât vom ajunge să plătim pentru o călătorie cu autobuzul sau tramvaiul? Cât ne va costa un loc de parcare? Practic, cât de mult ne va taxa Primăria Reșița pentru a acoperi gaura neagră făcută făcută de actuala administrație?



16 afișări0 comentarii

Opmerkingen


bottom of page