top of page

Regândirea rolului Consiliului Județean Caraș-Severin în ecosistemul instituțional



„Se vorbește mult despre ce poate și ce nu poate să facă președintele Consiliului Județean. Se discută adesea despre nevoia unei viziuni de ansamblu pentru județ. Din această perspectivă, cred că este esențial ca locuitorii din Caraș-Severin să înțeleagă felul în care cred eu că poate acționa un președinte de CJ preocupat în mod real de soarta județului.”, a afirmat Silviu Hurduzeu.


Silviu Hurduzeu, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la președinția Consiliului Județean Caraș-Severin, propune o viziune nouă și clară pentru modul în care Consiliul Județean ar trebui să își îndeplinească rolul în cadrul instituțional. Într-o declarație recentă, Hurduzeu a subliniat importanța unei înțelegeri corecte a responsabilităților și a pârghiilor disponibile pentru a putea servi cât mai bine comunitatea locală.


Principiile și propunerile lui Silviu Hurduzeu pentru un consiliu județean eficient:


- Colaborare cu instituțiile de la București:


Consiliul Județean trebuie să aibă un compartiment dedicat care să discute proactiv cu ministerele de investiții sau cu cele relevante. În calitate de președinte al CJ, Hurduzeu promite să fie foarte activ în capitală pentru a obține sprijin pentru proiectele importante ale județului.


- Sprijin egal pentru toate primăriile din județ:


Alocarea bugetară se va face ținând cont nu doar de numărul cetățenilor, ci și de proiectele aflate în derulare și de serviciile publice disponibile (apă, canal, școli, spitale). Hurduzeu se angajează să acorde sprijin egal comunelor, municipiilor și orașelor.

- Colaborare strânsă cu județele vecine:


Proiectele de investiții vor fi coordonate și complementare cu județele din jurul Caraș-Severin pentru a maximiza eficiența și beneficiile.


- Distribuția bugetară echilibrată:


În următorii patru ani, ținta este ca 70% din buget să fie alocat pentru cheltuielile de dezvoltare și 30% pentru cheltuielile de funcționare ale Consiliului Județean și ale instituțiilor subordonate.

- Predictibilitate bugetară:


Eliminarea diferențelor mari între bugetele votate la începutul anului și execuția acestora. Bugetul Consiliului Județean va fi votat în termen de maximum 30 de zile de la adoptarea bugetului de stat.

- Coeficientul de multiplicare pentru investiții:


Fiecărui proiect de investiții i se va atribui un „coeficient de multiplicare”. Prioritizarea proiectelor se va face în funcție de acest indicator, pentru a lucra cu predilecție acolo unde există cel mai mare beneficiu pentru cetățeni sau un beneficiu economic semnificativ.


- Buget participativ consistent:


10% din bugetul de investiții va fi alocat în urma unei consultări cu cetățenii și societatea civilă, asigurând astfel că investițiile reflectă nevoile și dorințele comunității.


„Mare parte a problemei administrative care înconjoară Consiliul Județean Caraș-Severin ține de înțelegerea greșită a rolului și pârghiilor pe care CJ le are în ecosistemul instituțional românesc. Pe de o parte, observăm o reală nepăsare a actualei administrații față de problemele comunităților mici. Pe de altă parte, vedem o formă de izolaționism în raport cu Guvernul și instituțiile de la București”, a subliniat Hurduzeu.


Silviu Hurduzeu consideră că, prin adoptarea acestor principii, Consiliul Județean Caraș-Severin poate deveni o instituție mai eficientă, capabilă să răspundă mai bine nevoilor cetățenilor și să colaboreze mai strâns atât la nivel local, cât și național. „Caraș-Severin are nevoie de un președinte de Consiliu Județean care să se poarte cu toată lumea dând dovadă de respect și să vrea să colaboreze”, a concluzionat Hurduzeu.

(PE)



3 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page