top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „UVT, universitatea alianțelor europene, pregătește studenții

Proiectul Alianței Europene UNITA, în care Universitatea de Vest din Timișoara se află în parteneriat cu alte cinci universități din Franța, Italia, Spania și Portugalia, face parte dintre cele 41 de proiecte de rețele care sunt susținute de Comisia Europeană. Care este principalul beneficiu al participării UVT în acest proiect?

Intrând pe poarta Universității de Vest din Timișoara, noii studenți devin practic studenți internaționali, beneficiind din primul până în ultimul an de ciclu de licență sau masterat de toate avantajele formării universitare la nivel European, atât prin mobilitățile și programele aplicative din circuitul Alianței Europene UNITA, unde deprind modelul inter-comprehensiunii, cât și prin stagiile clasice europene Erasmus.

Experiența de student la UVT conține oportunități multiple, prin campusul virtual UNITA, dar și prin alegerea unor programe de schimb în universitățile partenere din Franța, Italia, Spania și Portugalia, axate pe inovare și cercetare, pe tendințele și noutățile de abordare ale cetățeniei europene sau în domeniul protecției mediului și calității vieții, spre exemplu. Practic, un student din UVT devine din primul an de studiu student international, prin internship-uri internaționale, sesiuni și conferințe, participând la grupuri de lucru internaționale. Căutăm prin metode universitare să pregătim cetățeni europeni mobili, familiarizați cu mediul de învățare și mai apoi cu mediul profesional din mai multe regiuni ale Europei, viitori profesioniști cărora le va fi foarte ușor să se adapteze dinamicii socio-economice din Comunitatea Europeană, din est până în vest. 160 000 de studenți din cele 6 universități ale Alianței Europene UNITA se află cuprinși în acest traseu al studiilor lor superioare, un model al universității europene participative, deschise, incluzive și eficiente.

În această săptămână a început admiterea de vară la UVT. Care sunt cele mai noi informații despre această etapă a admiterii 2022?

Am adoptat din această sesiune de admitere un model european generalizat al evaluării cunoștințelor generale, care se aplică acolo unde nu pot fi valabile probele de specializate sau probele practice vocaționale, cum sunt la facultățile de matematică și informatică, de chimie, biologie, geografie, ori la muzică și teatru, sau la arte și design. Astfel, pentru șase din cele 11 facultăți din UVT, pentru a determina o ierarhizare corectă a candidaților pe dimensiunea capacităților și cunoștințelor lor generale, utilizăm în această sesiune de admitere un Test de evaluare a abilităților lingvistice și de raționament (EALR), care conține 80 de itemi (întrebări cu răspunsuri grilă), rezolvabili în 70 de minute, a căror punctaj determină o notă finală de la 2 la 10, cu un prag minim de admitere fixat la nota 5, notă care se adaugă prin ponderare la rezultatele de la examenul de bacalaureat (conform cu deciziile privind procedura de admitere luate de fiecare facultate în parte).

Suntem binecunoscuți la nivel național și internațional printr-o ofertă plurivalentă, concretizată și în admiterea de vară 2022, deschisă tuturor categoriilor de candidați care concurează pentru locurile din ciclurile de licentă, masterat, doctorat sau postdoctorat. Oferta noastră universitară este cuprinzătoare prin cele 73 de programe de studii universitare de licență, 87 programe de studii universitare de masterat, 34 domenii de studii universitare de licență și de masterat,  dar și programe doctorale în 22 domenii de studii universitare de doctorat, toate pregătite și disponibile pentru înscriere pe platforma online admitere.uvt.ro.

În cele mai multe dintre universitățile mari, comunitatea absolvenților formează o adevărată familie universitară, importantă pentru toată perioada carierei profesionale. Cel mai important eveniment al comunității absolvenților UVT este ceremonia anuală a absolvirii. Cum se va desfășura în 2022 acest eveniment?

Comunitatea de alumni UVT este importantă pentru toate universitățile mari ale lumii, o comunitate denumită la noi comunitatea Alumni UVTerra. Aici aderă mii de absolvenți, studenți, parteneri, colaboratori, cadre didactice,  cei pentru care Universitatea de Vest din Timișoara reprezintă mult mai mult decât locul unde ne finalizăm studiile, unde implementăm proiecte de anvergură, dezvoltăm parteneriate academice, culturale sau socio-economice, urmărind dezvoltarea unui proces continuu de performanță în comunitate, atât la nivel individual cât și profesional.

Unul dintre evenimentele anuale referențiale pentru comunitatea Alumni UVTerra este Ceremonia de Absolvire, care în acest an va avea loc în 16 iulie. Merită să subliniez că, în acest an, sărbătorim cu multe emoții absolvenții de la ciclurile de licență și masterat 2022, dar avem și prilejul de a oferi un eveniment de mare entuziasm comunității timișorene, prin spectacolele care vor fi organizate în principalele piețe publice ale Timișoarei, Piața Libertății, Grădina de vară Capitol și la Iulius Town, unde le vom oferi absolvenților, studenților și universitarilor din UVT, dar și timișorenilor, în general, momente autentice de muzică și entuziasm, memorabile și unice. Vă invităm să participați și la show-urile muzicale ce vor marca finalul ceremoniilor spectaculoase, show-uri oferite de DJ RaulL Robastien și vedeta Timișoarei, Feli.

Sursa foto: Facebook Marilen Gabriel Pirtea

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page