top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Rate mai mari la creditele în lei. Ce mesaj au primit românii de la bănci în prima zi a anului

Românii care au luat credite în lei cu dobândă variabilă vor plăti rate mai mari. Indicele în funcție de care se calculează dobânda a fost majorat din nou. O bancă și-a anunțat clienții încă prin prima zi a anului că ratele lor au fost mărite.

Românii care au luat credite în lei cu dobândă variabilă vor plăti rate mai mari cu câteva sute de lei începând de la 1 ianuarie 2023. IRCC a fost mărit din din nou și a ajuns la 5,71%.

Mesaj în prima zi a anului

În loc de tradiționalul La mulți ani! de 1 ianuarie, mulți români au primit mesaje prin care au fost anunțați că vor plăti rate mai mari la credite. Mesajul a fost unul sec, fără ca reprezentanții băncii să ofere și o soluție celor care nu vor mai putea plăti sumele datorate.

„În stil austriac! Îmi scriu clienți ai BCR, că azi, 1 ianuarie, duminică, început de an, primesc mesaje prin care li se comunică mărirea ratelor de credit. Am rămas mască. Câtă lipsă de respect și empatie să ai să comunici așa ceva azi și, mai ales, în acest fel.

Este corect și moral un astfel de mesaj, trimis azi? Măcar puteați pune la sfârșit invitația că, dacă există probleme, clienții sunt așteptați la o discuție pentru identificarea unei soluții.

Dragii mei, cei care ați ajuns la capătul puterilor și nu aveți cum să plătiți ratele mărite, cereți întâlnire cu banca prin care solicitați extinderea duratei creditului. Iar dacă sunteți mulți în această situație, poate mergem cu o propunere legislativă în acest sens. Mă voi implica personal să vă ajut pe aceia dintre voi care întâmpinați dificultăți sau refuzuri nejustificate din partea băncii“, a scris duminică pe Facebook Ramona Ioana Bruynseels.

Rate mai mari

Dobânda la creditele în lei, contractate după luna mai a anului 2019, se calculează astfel: IRCC (5,71%) + marja băncii (minim 2,75%). Astfel, de la 1 ianuarie aceasta va fi de cel puțin 8,45%, dar poate ajunge și la 9,4%. Dacă facem un calcul simplu, observăm că un român care a luat un credit ipotecar de 250.000 de lei, pe o perioadă de 25 de ani va plăti în ianuarie o rată de 2.004 lei față de 1.741 de lei cât a achitat în decembrie. Creșterea este de 263 de lei.

IRCC s-a dublat practic în acest an. În luna aprilie indicele era de 2,41%, iar acum a ajuns la 5,71%. În doar șase luni, rata unui credit ipotecar a crescut practic cu 35%. Nu mai puțin de 450.000 de români sunt afectați de această creștere, deoarece au credite în lei cu dobândă variabilă, contractate după luna mai a anului 2019.

Sursa: evz.ro

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page