top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Prețul petrolului poate crește cu 300%! OPEC, război cu NOPEC

Cei mai importanți miniștri ai OPEC au ripostat la noua legislație americană(NOPEC) menită să reglementeze producția sa, afirmând că astfel de eforturi ar aduce mai mult haos pe piețele energetice.

Ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei, a declarat la CNBC că OPEC este vizată în mod nedrept în ceea ce privește criza energetică, iar măsurile luate de legislatorii americani pentru a întrerupe sistemul său stabilit de producție ar putea duce la o creștere a prețului petrolului cu până la 300%!

„Dacă împiedici acest sistem, trebuie să fii atent la ceea ce ceri, pentru că, având o piață haotică, vei vedea o creștere de 200% sau 300% a prețurilor pe care lumea nu o poate suporta”, a avertizat Al Mazrouei.

Săptămâna trecută, Comisia Senatului SUA a adoptat, cu o majoritate de 17 la 4, un nou proiect de lege bipartizană privind interzicerea cartelurilor producătoare și exportatoare de petrol, No Oil Producing and Exporting Cartels Act (NOPEC), ceea ce reprezintă un pas important în ceea ce privește această propunere veche de zeci de ani.

Proiectul legislativ, care are ca scop protejarea consumatorilor și a întreprinderilor din SUA de creșterile artificiale ale prețurilor la energie, ar face ca alianța OPEC pasibilă de procese antitrust pentru orchestrarea reducerilor de aprovizionare care cresc prețurile globale la țiței.Pentru a intra în vigoare, ar trebui să fie adoptat de Senat și de Cameră, înainte de a fi semnat de președintele Joe Biden.

OPEC și partenerii săi s-au confruntat cu presiuni din partea țărilor consumatoare, printre care SUA și Japonia, pentru că nu produc mai mult țiței, pe fondul creșterii prețurilor și al inflației.

Începând de marți, petrolul Brent se tranzacționa la aproximativ 102 dolari pe baril.

Al Mazrouei a recunoscut că unii membri nu și-au atins cotele de producție, dar a adăugat că alianța își face partea sa pentru a satisface cererea globală pe fondul presiunilor geopolitice actuale, și anume războiul din Ucraina.

„Noi, OPEC+, nu putem compensa în totalitate 100% din necesarul mondial”, a spus el. „Cât de mult producem, asta este partea noastră. Și, de fapt, aș paria că facem mult mai mult.”

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page