top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Poșta Română dă afară sute de angajați. Noul ministru al Digitalizării, Sebastian Burduja, susține d

Poșta Română are un plan de reorganizare care presupune un val de concedieri în anul 2022. Compania va pierde mai mulți angajați și va mări salariile celor care vor continua să lucreze pentru Poșta Română.

Pe 2 mai 2022, Guvernul României a aprobat memorandumul privind reorganizarea Poștei Române și compania poate trece la concedieri. „În paralel cu desfășurarea măsurilor în plan economic, documentul prevede implementarea unor acțiuni privind reorganizarea companiei prin transformarea Administrației Centrale dintr-o structură de control într-una cu rol de suport. Astfel, operatorul național de servicii poștale țintește simplificarea structurii organizaționale, prin reducerea aparatului administrativ, supradimensionat la nivel național”, arată un comunicat de presă al Poștei Române.

Compania de stat recunoaște că vor urma concedieri: „simplificarea structurii organizaționale, prin reducerea aparatului administrativ, supradimensionat la nivel național”. Dar nu a prezentat și criteriile pe baza cărora se vor face aceste concedieri sau dacă se va ține cont de vechimea angajaților.

Ministrul Sebastian Burduja: „Susțin acest demers de reorganizare”

Sebastian Burduja, noul ministrul al Cercetării, Inovării și Digitalizării, a vorbit, în exclusivitate pentru PS News, despre procesul de organizare al Poștei Române, precizând că Ministerul pe care îl conduce susține acest demers. Precizăm că Poșta Română este deținută de statul român prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, cu 93,52% din acțiuni, și Fondul Proprietatea, cu 6,48%.

„Strategia de dezvoltare şi diversificare economică a Companiei Naționale Poşta Română̆, aprobată prin memorandum de Guvernul României, prevede cinci direcții principale de acțiune pentru modernizarea companiei și pentru îmbunătățirea serviciilor furnizate beneficiarilor.

Calitatea serviciilor Poștei Române este o prioritate pentru Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, sub autoritatea căreia funcționează compania. În acest context, instituția noastră susține acest demers de reorganizare, având convingerea fermă că Poșta Română poate deveni o companie competitivă și capabilă să se adapteze schimbărilor rapide apărute pe piață, acest obiectiv fiind obligatoriu de atins nu doar din punctul de vedere al profitabilității, ci și al responsabilității pe care o deține compania ca unic furnizor de serviciu poștal universal”, a declarat ministrul Sebastian Burduja, pentru PS News.

De asemenea, ministrul explică și etapele care vor permite o mărire de salariu pentru angajații Poștei Române, cât și investițiile pe care le va face compania de stat, astfel încât să devină competitivă pe piața din România. Poșta va cumpăra ATV-uri, biciclete electrice, motoscutere, trotinete electrice, va implementa sisteme de software și hardware pentru a-și eficientiza activitatea și a crește calitatea serviciilor oferite clienților.

„Reorganizarea implică, pe lângă investiții, și modificări în modul de funcționare, printre care și reducerea aparatului administrativ care este, în prezent, supradimensionat. Măsura este necesară pentru a obține o transparență decizională, printr-o structură suplă cu procese simplificate. Conducerea Poștei Române a clarificat că se vor reduce numărul de posturi și cheltuielile cu personalul administrativ, fără modificarea schemei de personal operațional format din factori poștali și oficianți. De asemenea, creșterea veniturilor salariaților va avea o componentă fixă, prin mărirea salariului minim în trei etape (august 2022, ianuarie 2023 și august 2023), dar și una variabilă, prin extinderea sistemului de bonusare a salariaților pe criterii de performanță.

Implementarea unui program de investiții care să vizeze creșterea mobilității factorilor poștali, modernizarea oficiilor poștale, digitalizare și automatizare prin achiziția de linii de sortare automatizate, precum și alte echipamente pentru eficientizarea activității, achiziția de cutii poștale digitale și alte echipamente de modernizare a portofoliului de servicii poștale sunt numai câteva dintre obiectivele pe care Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, alături de Compania Națională Poșta Română, le are.

Modernizarea Companiei Naționale Poșta Române va fi susținută, anul acesta, printr-un buget propus pentru investiții de aproximativ 120 milioane de lei, astfel, vor fi renovate oficiile poștale și se va asigura o mai mare mobilitate a salariaților prin achiziția de biciclete electrice, motoscutere, ATV – uri, trotinete electrice și alte mijloace de transport alternative. Compania va implementa soluțiile software și hardware necesare pentru ca serviciile de trimiteri să corespundă celor mai înalte standarde de calitate, viteză, accesibilitate, raport cost-calitate și trasabilitate, clienții vor avea la dispoziție echipamente self-service și se va implementa o rețea de cutii poștale digitale disponibilă pe întreg teritoriul țării”, a declarat ministrul Sebastian Burduja, într-un răspuns exclusiv pentru PS News.

Poșta Română se pregătește să concedieze între 200 și 300 de angajați din zona administrativă, în 2022, după ce această restructurare a fost amânată în iulie 2021. Proiectul privind restructurarea companiei a fost realizat pe vremea lui Horia Georgescu, fostul director al Poștei Române, care anunța un plan de digitalizare și reorganizare internă, mai ales în departamentul administrativ. Fostul director al Poștei vorbea de un număr de peste 200 de angajați ai Poștei care vor fi concediați.

Demersul de restructurare a zonei administrative – TESA – așa cum a fost propusă din luna februarie 2021 prin reducerea unui număr de aproximativ 300 de posturi din zona administrativă. Ulterior, în urma analizei făcute s-a ajuns la un număr de 200 de posturi pentru restructurare. Această procedură de restructurare urmează să fie finalizată după obținerea acordului Consiliului de Administrație”, declara Horia Georgescu, în 2021, pentru hotnews.ro.

Valentin Ștefan, actualul director al Poștei Române, a declarat că vor fi desființate posturi în interiorul companiei, iar angajații care nu vor dori să-și schimbe activitatea vor fi concediați, evitând să precizeze numărul exact de „posturi desființate”.

Poşta Română desfiinţează posturi, nu dă afară oameni, probabil vor fi unii angajaţi care nu vor dori să îşi schimbe activitatea şi vor fi concediaţi. Avem mai multe direcţii care vor fi comasate, posturile de conducere se vor schimba, vor fi mai puţini şefi, asta ne dorim, debirocratizare, folosirea tehnologiei mai mult”, a declarat Valentin Ștefan, pentru news.ro.

Sursa foto: Facebook Compania Naţională Poşta Română

0 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page