top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Petru Fara a revenit în funcția de primar. „Am avut noroc că cineva mi-a citit dosarul”

Actualizată în: 21 mai

Înlăturat din funcție pe repede înainte de fostul prefect Cristian Gâfu după ce ANI l-a declarat incompatibil, Petru Fara a revenit pe fotoliul de primar al comunei Târnova în această vară. Instanța i-a dat dreptate după mai bine de un an de când fusese „scos din joc”.


Necazurile pentru primarul din Târnova au început în iarna lui 2016, atunci când Agenția Națională de Integritate a constatat că, în perioada 2012 – 2013, Petru Fara s-a aflat în incompatibilitate, întrucât, concomitent cu deținerea funcției de primar, a desfășurat activitate remunerată de agent de asigurări pentru Omniasig Vienna Insurance Group S.A. Încă de la pronunțare, primarul a susținut că este o greșeală, că el nu a mai avut nicio legătură cu firma de asigurări din anul 2010 și că semnăturile ce apar nu sunt ale lui. S-a judecat cu cei de la ANI, ajungând până la Înalta Curte de Casație și Justiție. Unde, din păcate, deși nu se aștepta, știindu-se nevinovat, a pierdut.


„Am făcut contestație și am câștigat la Curtea de Apel de la Timișoara, nici nu aveam de ce să nu câștig, problema este că ei au făcut recurs și în 2021 nu am putut să mă prezint pentru că eram cu COVID acasă și avocatul meu, profesor de drept internațional, a zis că nu trebuie să mergem la Înalta Curte, pentru că avem raport de expertiză criminalistică unde se spune că nu sunt semnăturile mele, totul e un fals și câștigăm. Uite că nu am câștigat. I s-a dat dreptate lui ANI, fără să se uite nimeni în dosar. Nici nu mă așteptam, dar am pățit-o”, povestește primarul din Târnova.


Petru Fara spune că, după episodul pe care l-a traversat cu magistrații de la Înalta Curte, a aflat și despre alte cazuri de oameni nevinovați care au ajuns chiar și după gratii pentru că nimeni nu și-a făcut timp să le citească dosarele. Iar dacă una dintre părți este o instituție a statului de genul ANI sau DNA, cu atât mai mici sunt șansele ca cineva să studieze dosarele. El spune însă că a mers până în pânzele albe cu dreptatea în mână, ajungând la CEDO.


Între timp o altă „ciudățenie juridică” avea să se întâmple la nivel local. La final de mandat, în 31 ianuarie 2022, având doar certificatul de grefă, nu și motivarea din partea Înaltei Curți, prefectul de atunci, Cristian Gâfu, a semnat ordinul privind încetarea mandatului de primar al lui Petru Fara. Nu a dat dovadă de aceeași grabă când a venit vorba despre fostul primar al Aninei, Gheorghe Românu și nu a aplicat aceeași unitate de măsură în cazul primarului din Lupac, Marian Vlasici, și el declarat incompatibil de ANI, dar pentru care s-a aplicat doar măsura reducerii salariului cu 10% timp de 6 luni. De menționat că cei doi primari făceau parte din PNL, fiind colegi de partid cu Cristian Gâfu, în timp ce Petru Fara „a avut ghinionul” să fie membru PSD.


„Domnul Gâfu a aplicat legea după bunul său plac. Pe cei de la PSD i-a trimis acasă, celor de la PNL le-a tăiat 10% din salariu. Nici n-a mai stat după motivarea Înaltei Curți. Cu certificatul de grefă m-a trimis la rezervă. Am câștigat, cheltuielile de judecată trebuie să le plătească Prefectura, problema este că plătește Prefectura, nu domnul Gâfu. Nu a fost fairplay deloc. În condițiile în care el era în incompatibilitate cu vârf și îndesat, nu ca mine. Când el era jurist pe la primării și reprezenta primăriile, dar era și consilier județean și vota bugetele. Dar la ei se poate. M-a suspendat domnul Gâfu un pic forțat, în ultima zi când să plece din poziția de prefect. Nu mai avea timp, trebuia să-și rezolve și colegul de partid, și opoziția. Și a împușcat doi iepuri dintr-o lovitură. Eu am contestat decizia, colegul meu nu, că doar de ce să conteste”, spune Petru Fara, făcând referire la primarul din Lupac, cel care a rămas în funcție în toată perioada și este tot acolo și astăzi.


Primarul din Târnova susține că a avut norocul ca la Tribunalul Caraș-Severin o doamnă judecător chiar să îi citească dosarul, să nu țină cont nici că este vorba despre un primar și un om politic, nici de decizia Înaltei Curți, ci doar de dovezi. Așa se face că, în 29 iunie 2023, chiar de ziua lui de nume, instanța avea să îi dea dreptate în sfârșit lui Petru Fara. A fost anulat ordinul dat de prefectul Cristian Gâfu, decizia fiind definitivă.


A încercat să „îi pedepsească” și pe cei de la compania de asigurări, făcându-le plângere penală pentru fals. Dosarul s-a calsat însă după câțiva ani, fapta fiind prescrisă.


Petru Fara și-a reluat fotoliul de primar al comunei Târnova după un an și jumătate în care a îndeplinit funcția de consilier al viceprimarului cu atribuții de primar. Rămâne însă cu un gust amar după întreaga pățanie și îi sfătuiește pe toți cei care sunt citați în instanță să se prezinte la fiecare ședință, chiar și atunci când se știu nevinovați. „Mă bucur că am avut o doamnă judecător care a cunoscut dosarul. Rar se întâmplă să te duci în instanță și să mai cunoască și dosarul. Știa tot, tot! Am avut o supriză plăcută, dar asta este una la mie. La mine a fost și foarte simplu, era pe față, de asta nici nu am crezut că se poate întâmpla așa ceva”.


Sunt șanse mari ca numele lui Petru Fara să apară pe lista de candidați în anul 2024, dar până atunci vrea să miște lucrurile în comuna pe care o reprezintă, deși, la fel ca mai toți primarii, spune că, deși proiecte există, sunt probleme mari în găsirea constructorilor.





Firmele mici au fost scoase din joc, iar firmele mari de genul PORR sau Strabag nu se înhamă la proiecte cu valoare mică.

Sursa foto: Express de Banat

17 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page