top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Pensie rușinos de mică pentru românii care au cotizat doar 10-15 ani la stat. Schimbare importantă a

Statul s-a gândit și la acei români care vor primi o pensie minimă după ce au efectuat doar stagiul minim de cotizare. Aceasta se va stabili în funcție de salariul minim brut și de stagiul de cotizare.

Așadar, persoanele care au muncit între 10 şi 15 ani vor încasa o pensie minimă. Aceasta va fi stabilită în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Pensia minimă va reprezenta 40% din salariul minim brut

La aceasta se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv. Așadar, acum pensia românilor va depinde în mare măsură de numărul de ani în care au cotizat la stat.

Modificările din noua Lege a pensiilor vor face diferența între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani. Astfel, cei care au cotizat mai puțin de 15 ani vor primi o pensie minimă, stabilită, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat. Totodată, pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

O nouă formulă de calcul în Legea pensiilor

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.

În cazul persoanelor cu o vechime mai mică de 10 ani și grad de handicap, pensia minimă se stabilește într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară, așa cum prevede nouă Lege a Pensiilor.

Sursa: national.ro

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page