top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Noi obligații pentru angajatori. Este nevoie de o motivație, în scris, a refuzului de a accepta cere

Unii angajați pot cere să aibă un program flexibil care să le permită să lucreze și de acasă. În acest context, angajatorii sunt obligați, mai nou, să-și motiveze în scris refuzul.

Legea nr. 283/2022 a adus o serie de schimbări în ceea ce privește programele individualizate de muncă. În plus, a oferit mai multe detalii legate de conceptul de muncă flexibilă. Așadar, articolul 118 din Codul muncii aduce următoarele lămuriri:

-angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă pentru toți salariații, inclusiv pentru cei care beneficiază de concediul de îngrijitor, cu acordul sau la solicitarea acestora, care pot avea o durată limitată în timp;

-orice refuz al unei astfel de solicitări trebuie motivat, în scris, de către angajator, în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea solicitării;

-programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă;

-prin mod de organizare flexibil a timpului de lucru se înțelege posibilitatea salariaților de adaptare a programului de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de muncă la distanță, a programelor de muncă flexibile, programelor individualizate de muncă sau a unor programe de muncă cu timp redus de lucru.

În același timp, articolul 118 susține că angajatorul care primește solicitări pentru programe individualizate de muncă de la angajați e obligat să-și motiveze refuzul. El va avea termen cinci zile pentru a trimite motivația către angajatul său.

Condițiile pentru a lucra din propria casă

De asemenea, în același articol, este menționat și conceptul de „muncă la distanță”. Totuși, el este menționat doar în acea secțiune din Codul muncii. Așadar, poate face trimitere și către munca de acasă sau telemunca care este reglementată prin legea sa specială. În plus, dacă un angajat vrea să treacă la telemuncă sau munca la domiciliu, este nevoie de un acord al ambelor părți. Totuși, acest lucru trebuie reglementat de un act adițional al contractului de muncă existent.

În ceea ce privește telemunca, în mod special, există deja o lege întreagă care stabilește clauze obligatorii. Totuși, au fost mai multe discuții referitoare la telemuncă. Cu toate acestea, este important de precizat că angajatorii nu au avut în vedere că trebuie să și motiveze refuzul pentru cerința angajaților.

Codul muncii prevede, de acum, această obligație. În cazul telemuncii, dar și al muncii la domiciliu, un motiv de refuz poate fi acela că specificul locului de muncă nu permite aceste formule de lucru. Totuși, angajatorii pot invoca și alte motive. Cu toate acestea, ei trebuie să demonstreze că au oferit un răspuns în scris angajaților lor, notează avocat.net.

Sursa: evz.ro

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page