top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Lovitură pentru MAI. Se pregătește greva generală

Dezinteresul șefilor instituției pentru angajații MAI a creat o situație fără precedent. Personalul contractual poate declanșa, în mod legal, greva generală, dat fiind faptul că nu a fost semnat contractul colectiv de muncă. Secretarii de stat au refuzat din start o propunere a sindicatelor, punând, astfel, punct negocierilor. Prima grevă din sistem ar putea aprinde scânteia nemulțumirilor polițiștilor, spun sindicaliștii.

Ultima ședință de negociere a contractului colectiv de muncă pentru personalul contractual din MAI s-a dovedit a fi un eșec total. Primul punct propus de sindicaliști a fost refuzat de secretarii de stat ai ministerului, astfel că reprezentanții sindicatelor prezente s-au ridicat de la masa negocierilor și au plecat. Consecința este declanșarea conflictului colectiv de muncă, creându-se, astfel, premisele unei greve legale la MAI.

”Dacă, după concilierea făcută de Ministerul Muncii, MAI stăruie în a refuza propunerile noastre, putem declanșa greva la nivelul personalului contractual. Astfel, vom avea prima grevă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, grevă care s-ar putea să reprezinte scânteia pentru toate celelalte nemulțumiri ale polițiștilor. Pentru început, conform prevederilor legale, se va declanșa greva de avertisment cu întreruperea activității două ore, după care, greva generală, ceea ce va însemna încetarea activității pe perioadă nedeterminată. Eu cred că este vorba aici de dezinteresul instituției pentru a acorda anumite drepturi pentru această categorie”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului polițiștilor Europol.

Nici nu au vrut să audă

Propunerea pe care sindicaliștii au făcut-o MAI pentru personalul contractual a fost o zi liberă plătită pentru Ziua armei, la fel cum au toate celelalte structuri și instituții. Dar secretarii de stat au refuzat. ”Și atunci am spus că nici nu are rost să mergem mai departe cu propunerile dacă nu putem trece de un lucru acceptabil. Ne-am ridicat de la masă și am părăsit sala, la fel și celelalte sindicate. Am fi dorit să mai propunem și alte aspecte privitoare la programul de lucru și la condițiile de muncă, pentru că pe zona de personal contractual sunt foarte mulți civili care fac muncă de poliție. Chiar am identificat, de-a lungul timpului, fișe de post ale personalului contractual care erau identice cu cele ale agentului de poliție. Cu toate acestea, angajații pe bază de contract au un salariu de 1.800-1.900 de lei net, nu au grupă de muncă și nu au nimic din beneficiile specifice, deși MAI îi folosește pe acești oameni ca polițiști. Personalul contractual din MAI înseamnă civili care lucrează în zona de administrare a bazelor de date, evidență operativă, cazier judiciar, secretariat, zona  de tehnic, logistică, financiar-contabil”, ne-a precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Mai puțini polițiști în stradă

Negocierile s-au purtat cu secretarul de stat Adrian Voican, care nu are mai mult de două luni pe funcție, dar a asistat și noul secretar de stat, Romeo Simionescu, care va prelua Dialogul Social. Niciodată MAI nu a avut atâția secretari de stat și subsecretari de stat, susțin sindicaliștii. La ora actuală, ministerul are 5 secretari de stat, 4 subsecretari de stat, doi secretari generali și un secretar general adjunct. ”Astăzi, tot ceea ce înseamnă documente, înscrisuri este realizat de personalul contractual. Apoi, alimentarea evidențelor și bazelor de date la cazierul judiciar și evidență statistică, evidența operativă și multe altele. În toate domeniile, rolul acestor angajați este unul esențial. Dar, când va fi declanșată greva, MAI se va replia și va stabili preluarea atribuțiilor personalului contractual de către polițiști, ceea ce înseamnă că vor fi și mai puțini polițiști pe străzi”, a avertizat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page