top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Klaus Iohannis a cheltuit peste 2 milioane de euro pe deplasări externe în martie. Costurile sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială

Actualizată în: 21 mai



Deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis în luna martie au costat în jur de 2,1 milioane de euro. Potrivit execuției bugetare dată publicității de Administrația Prezidențială, luna trecută, cheltuielile cu deplasările în străinătate s-au ridicat la 10,385 milioane de lei. De la începutul anului, Palatul Cotroceni a plătit în jur de 12,2 milioane de lei, adică 2,47 milioane de euro, pentru vizitele externe ale șefului statului.


Administrația Prezidențială a cheltuit, într-o singură lună, martie, suma de 10,385 milioane de lei, adică 2,1 milioane de euro, pentru deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis. De la începutul anului, vizitele peste hotare au costat Președinția 12,2 milioane de lei, adică 2,47 milioane de euro. Suma reprezintă aproape 40% din întregul buget alocat deplasărilor externe pentru 2023 și este mai mare decât cea cheltuită în oricare dintre anii din intervalul 2016 – 2021.


Bugetul deplasărilor externe de Administrația Prezidențială pentru anul 2023 este de 27 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că președintele a cheltuit aproape jumătate din bani. În luna martie 2023, Klaus Iohannis a avut patru deplasări externe.


Președintele a avut un turneu asiatic, între 6 și 10 martie, în Japonia și Singapore. Apoi, pe 15 martie a mers la Sofia pentru a semna împreună cu omologul său bulgar „Declarația privind parteneriatul strategic”.


Ulterior, Klaus Iohannis a plecat într-un alt turneu de 4 zile în Dubai și Emiratele Unite, iar ultima ieșire din țară a fost în perioada 23 – 24 martie la Bruxelles, la Consiliul Europei.


Costurile deplasărilor externe ale președintelui sunt la secret


Discuția cu privire la cheltuielile deplasărilor externe ale șefului statului au apărut după ce Administrația Prezidențială a refuzat să prezinte costurile vizitei din Japonia. Deplasarea a atras atenția ca urmare a deciziei de a închiria un avion de lux de la o companie elvețiană, după cum relatează Europa Liberă.


Reprezentanții Palatului Cotroceni și-au întemeiat refuzul de a furniza date despre costurile acestei deplasări pe mai multe articole de lege.


Este vorba, pe de-o parte, de art. 15, lit. e) din Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, iar pe de altă parte de art. 4, alin. (3) și art.10 din Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate.


În aceste zile, președintele Iohannis se află într-o altă vizită externă în America de Sud, în Brazilia. Administrația Prezidențială a închiriat pentru deplasare tot un avion de lux, același care a fost folosit și în vizita pe care a întreprins-o luna trecută în Japonai, potrivit siteului BoardingPass.

Sursa: evz.ro

Sursa foto: Facebook Guvernul României

0 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page