top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

India, marele câștigător în urma aplicării embargoului asupra petrolului rusesc. Cumpără ieftin și v

India a devenit un jucător important pe piața produselor petroliere, mai ales după embargourile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, dar și de SUA. Țara câștigă sume uriașe afacerile cu petrol rusesc.

India cumpără petrol ieftin din Rusia, îl prelucrează, iar carburanții ajung apoi în țările europene și peste Ocean. Strategia Indiei nu este chiar una corectă și i-a adus venituri imense în ultima perioadă. Nici Occidentul și nici Statele Unite nu critică practica acestei țării, deoarece au nevoie atât de petrol, cât și de motorină. Jumătate din importurile de produse petroliere din Europa proveneau din Rusia, scrie Bloomberg.

Odată cu intrarea în vigoare a embargoului au fost impuse plafoane de preț atât la petrol, cât și la produsele rafinate fapt care a deranjat autoritățile de la Moscova. Vladimir Putin a anunțat că nu va mai livra deloc petrol sau produse petroliere țărilor care respectă acest embargo. În aceste condiții Europa are nevoie de surse alternative de aprovizionare. La fel și Statele Unite.

„Oficialii Trezoreriei americane au două obiective principale: să menţină piaţa bine aprovizionată şi să lipsească Rusia de veniturile din petrol. Sunt conştienţi că firmele petroliere din India şi China pot câştiga foarte mult din cumpărarea de ţiţei rusesc ieftin şi să exporte apoi produse rafinate la preţurile de pe piaţă. Şi sunt de acord cu asta”, a declarat Ben Cahill, analist la centrul american de reflexie Center for Strategic and International Studies.

Livrări uriașe

India a livrat luna trecută aproximativ 89.000 de barili de benzină şi motorină pe zi către New York, cele mai mari cantităţi din ultimii patru ani. De asemenea, exporturile de motorină spre Europa au urcat la 172.000 de barili pe zi în luna ianuarie, cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2021.

Cantitățile livrate vor fi și mai mari în următoarea perioadă. Duminică, 5 februarie a intrat în vigoare și embargoul asupra produselor petroliere rafinate rusești, printre care se numără și motorina. Până acum plafonul de preț se aplica doar la petrolul neprelucrat.

„India este un exportator de produse rafinate şi o mare parte din cantităţi vor merge în Occident pentru a rezolva situaţia tensionată actuală. Este foarte clar că o pondere mare din materia primă pentru aceste produse provine din Rusia”, a spus Warren Patterson, analist la ING Groep NV.

Înțelegere tacită

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA a spus că plafonul de preţ a fost introdus tocmai pentru ca ţări precum India să poată continua să menţină aprovizionarea pieţei de energie, limitând în acelaşi timp veniturile Kremlinului.

„Disponibilitatea Indiei de a cumpăra mai mult petrol rusesc la preţuri mici este o caracteristică centrală, nu o greşeală, în planul statelor occidentale de a impune sancţiuni economice lui Putin fără a avea ele de suferit”, a declarat Jason Bordoff, director la Center on Global Energy Policy din cadrul Universităţii Columbia, potrivit Agerpres.

Ca urmare a plafonării preţului petrolului rusesc, veniturile realizate de Moscova din exporturile de ţiţei au scăzut cu aproximativ 172 de milioane de dolari pe zi. Pierderile vor ajunge până la 280 de milioane de dolari pe zi, după ce plafonul de preț a fost extins și la produsele rafinate ruseşti (motorină, kerosen și păcură).

Sursa: evz.ro

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

تعليقات


bottom of page