top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Iarna crizei energetice. Poate rezista Europa?

Șeful Reseau de Transport d’Electricite –  operatorul sistemului de transport al energiei electrice din Franța – a minimizat riscul unei întreruperi a fluxurilor de electricitate și a unor reduceri radicale ale exporturilor de energie în Europa în această iarnă.

Xavier Piechaczyk a declarat că nivelurile ridicate de stocare a gazelor, acumulate pentru a susține rezervele non-rusești, au sporit capacitatea de producție de energie electrică în întreaga regiune, ceea ce ar trebui să mențină aprovizionarea, în condițiile în care sistemul se află sub presiune după o toamnă călduroasă.

Cu toate acestea, el a recunoscut că scăderea temperaturilor ar putea declanșa penurii și, în consecință, întreruperi de energie electrică, inclusiv în Franța.

Europa se luptă să abordeze tensiunile din rețelele de electricitate, deoarece continentul renunță la  gazul rusesc, iar țările se bazează una pe cealaltă pentru a furniza energie electrică în orele de vârf.

Franța, în mod normal un mare exportator de energie, a devenit un importator net în acest an, după un număr record de întreruperi la centralele sale nucleare, din cauza lucrărilor de întreținere și a unor probleme tehnice neașteptate.

Franța a semnat luna trecută un acord cu Germania pentru a-și crește importurile de energie electrică, în schimbul livrării de gaze naturale.

În ultimii ani, Marea Britanie s-a bazat în special pe importurile de energie nucleară din Franța, dar a devenit acum un exportator de electricitate către Franța, punând presiune pe propriile sale rezerve.

Guvernele celor două țări au îndemnat gospodăriile și întreprinderile să își reducă consumul de energie electrică pentru a contribui la reducerea amenințării unor pene de curent temporare.

Între timp, cel mai mare operator de rețea din Germania a avertizat că propriile sale exporturi către alte țări ar putea fi reduse în cazul în care vor exista penurii.

Până anul viitor, reparațiile la centralele nucleare din Franța ar trebui să permită țării să redevină un exportator net către restul Europei, a precizat Piechaczyk, oferind un oarecare ajutor regiunii, în contextul în care îngrijorările legate de stocurile de gaze pentru iarna 2023- 2024 se amplifică.

Cu toate acestea, operatorii de rețea și guvernele se pregătesc în continuare pentru posibile întreruperi de energie vizate pe termen scurt, mai ales dacă lunile ianuarie și februarie vor fi mai reci decât se așteaptă, dacă importurile se vor reduce și dacă repornirea centralelor nucleare franceze va fi întârziată.

Sursa: national.ro

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Bình luận


bottom of page