top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Florin Cîțu revine. Vrea să interzică exporturile României

Fostul premier Florin Cîțu a semnat un proiect de lege prin care vrea să interzică în totalitate exportul animalelor vii în țările din afara UE, care reprezintă 60% din totalul exporturilor din acest sector. Măsura, care invocă bunăstarea animalelor, va dezechilibra și mai tare balanța comercială și va afecta, în mod direct, atât crescătorii de ovine, cât și crescătorii de bovine din țara noastră.

Florin Cîțu a semnat, alături de Marcel Vela, un proiect de lege inițiat de un senator USR, care îngroapă, efectiv, exporturile de animale vii ale țării noastre către state din afara UE. Semnatarii proiectului invocă un Regulament UE din 2005 privind bunăstarea animalelor, o analiză a Uniunii Europene care arată că țările terțe nu ar respecta normele și o cerință de a elimina, treptat, aceste exporturi. Până acum însă doar Germania a anunțat interzicerea exporturilor de animale vii către țări terțe.

Potrivit proiectului de act normativ, transportul pe cale navală, aeriană și rutieră va fi interzis pentru animalele vii destinate îngrăşării sau sacrificării, cu vârsta mai mică de 3 luni, începând cu data de 01.03.2024. Totodată, exportul animalelor vii destinate îngrăşării sau sacrificării va fi suspendat în intervalul 15 mai 2024-15 septembrie 2024, iar de la data de 1 ianuarie 2025, exportul de animale vii către distanţe care presupun o durată de transport mai lungă de o zi va fi interzis total începând cu data de 01.01.2025. Interdicţia se va aplica şi ţărilor terţe aflate la distanţe mai scurtă de o zi dacă nu respectă legislaţia UE în privinţa transportului şi sacrificării. Mai mult, exportul de animale vii destinate reproducţiei va fi și el interzis din 15 mai 2025. Important de precizat este faptul că exportul de animale vii în țările terțe reprezintă 60% din totalul exporturilor de acest tip, cu valori de sute de milioane de euro pe lună, iar oprirea acestora ar însemna o agravare a deficitului comercial al României.

Dezastrul, prezentat ca un efect pozitiv

Inițiatorii proiectului de lege arată că România este cel mai mare exportator de oi la nivel mondial, dar şi un mare exportator de bovine. În 2017, valoarea totală a exporturilor de ovine a fost de 174,86 milioane euro, în timp ce numărul de capete a fost de 2,42 milioane. Aproximativ două treimi (aproximativ 65%) din exporturile de oi au fost livrate în afara UE, în anul 2017. De asemenea, oile reprezintă cea mai mare parte a exporturilor (de ovine), şi cele mai multe se îndreaptă spre destinaţii non-UE, susțin parlamentarii. Potrivit acestora, interzicerea exporturilor de animale vii ar avea un efect pozitiv, din calculele lor reieșind că exportul de came refrigerată sau congelată în locul animalelor vii ar aduce beneficii mari. Singura mențiune ar fi aceea că țările din afara UE nu vor carne congelată sau refrigerată. În ceea ce priveşte potenţialele efecte negative, semnatarii proiectului de lege recunosc că fermierii locali, crescători de ovine sau bovine ar putea fi afectaţi de încetinirea sau oprirea activităţilor de export, depinzând de mărimea unităţii de producţie, segmentele sale şi de diversitatea destinaţiilor. ”Producătorii mari par a fi mai vulnerabili la încetarea eventuală a exporturilor decât micii fermieri, în special pentru ovine”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Soluții nesustenabile

Recomandările parlamentarilor pentru crescătorii de ovine este de a redirecţiona o parte din animale spre consum local, de a se specializa, alegând între producţia de lapte şi came, şi de a selecta mix-ul de rase în consecinţă. Crescătorii de bovine sunt sfătuiți să treacă la rase specializate și să înlocuiască rasele actuale, sacrificând, totodată, animalele în abatoarele locale.

Sursa: national.ro

Sursa foto: Facebook Florin Cîțu

0 afișări0 comentarii

Comentarios


bottom of page