top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Fermierii nu-și mai pot usca cerealele. Furnizorii nu le mai dau gaze

Fermierii, dar și alți zeci de mii de agenți economici au început să primească notificări de la furnizori, care reziliază contractele pe motiv că nu mai au gaze naturale. În cazul fermierilor, situația este dramatică, pentru că aceștia riscă să piardă și bruma de cereale pe care au recoltat-o, acestea necesitând uscare. Grav este că încercarea de a contacta orice alt furnizor se lovește de același refuz.

Deși marii consumatori industriali de gaze s-au închis, pe piață nu mai există gaze. Fermierii, dar și IMM-urile au început să primească notificări de sistare a furnizării de gaze, forțându-i pe aceștia să-și înceteze activitatea.

”O mare problemă pe care o au foarte mulți agenți economici, nu numai din agricultură, este că, de la 1 octombrie, au fost notificați că li se întrerupe furnizarea gazelor naturale și se reziliază contractele, pe motiv că nu mai au gaze. Și nu vorbim doar de un furnizor, ci de toți furnizorii de gaze naturale. Chiar și ministrul Economiei a afirmat că în această situație sunt 60.000 de agenți economici din România. Noi, fermierii, avem nevoie de gaze naturale pentru uscarea cerealelor, pentru că, până acum un an, era cel mai ieftin combustibil. Fără uscare, riscăm să pierdem și producția mică de cereale obținută în acest an. Dacă gazul pe care îl au îl vor opri numai pentru populație înseamnă că populația nu va muri de frig, dar va muri de foame, pentru că se închid fabricile și oamenii sunt trimiși în șomaj. Dar nimeni nu spune nimic și suntem în 20 septembrie, iar peste 10 zile încetăm activitatea”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Notificările și refuzul de a livra gaze naturale vin din partea tuturor furnizorilor, care susțin că se află în imposibilitatea de a-și mai lua angajamente contractuale și că nu mai doresc prelungirea contractelor.

Micii furnizori, scoși de pe piață

Evoluția pieței de gaze naturale din România și din regiune a înregistrat, începând din primele luni ale anului, o creștere semnificativă a costurilor de achiziție, creștere care se menține și în prezent, aspect care are la bază majorarea prețului practicat de producătorii/furnizorii de gaze naturale în cadrul ofertelor pe platformele de tranzacțioare ale Bursei Române de Mărfuri, modificarea condițiilor contractuale impuse de furnizorii de gaze naturale și de servicii de transport și rezervare capacitate din România tuturor furnizorilor licențiați care activează pe piață, în sensul suplimentării garanțiilor financiare și efectuării de plăți în avans aferent cantităților contractate și evoluția ascendentă a prețului gazelor naturale pe piețele de import, la care piața din România tinde să se alinieze, se arată într-un document emis de o companie de vânzare a gazelor naturale. ”Din păcate, în condițiile actuale defavorabile de pe piața gazelor, nu mai putem continua ofertarea, din cauza lipsei achiziției de gaze”, se precizează în document.

Falimente pe toată linia

Lăsați și fără gaze și afectați de seceta din acest an, fermierii români s-au trezit că primesc prețuri iluzorii pe cereale, care nu le acoperă nici jumătate din cheltuielile pe care le-au avut. Aceștia dau vina pe conducerea Ministerului Agriculturii, care a anunțat producții bune la cereale, deși acestea au fost la mai puțin de jumătate față de anul trecut. ”Paradoxul este că, în situația în care s-au obținut producții atât de mici, prețurile sunt zilnic în scădere, ajungând la unele sortimente, cum ar fi floarea soarelui, să fie mai mici decât anul trecut. Dacă anul trecut semințele de floarea soarelui se vindeau cu 2,5 lei-2,6 lei/kg, acum au ajuns la 2,2 lei/kg. Scăderea prețurilor a fost provocată de anunțurile Ministerului Agriculturii, care nu aveau nicio legătură cu realitatea, că avem și grâu, și porumb, și floarea soarelui și pentru intern și pentru export. Și atunci traderii de cereale au speculat aceste afirmații și au venit la fermieri și le-au spus că e supraproducție, că așa au zis autoritățile, și atunci le-au scăzut prețurile. Astfel, cu banii pe care i-au primit pe cereale, nu au reușit să-și achite nici jumătate din cheltuieli. Mai mult, deși prețurile de achiziție la grâu au fost foarte scăzute, la 1,25 lei pe kilogram, pâinea s-a scumpit de azi. Nu mai este 2 lei, este 2,5 lei”, ne-a mai precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page