top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Directiva UE care a aruncat în aer piața energiei. Furnizorii au primit undă verde pentru speculă

Haosul pieței energetice a fost provocat de Directiva UE din iunie 2019, când s-a impus liberalizarea pieței interne a Uniunii Europene. Aceasta stipula că furnizorii sunt liberi să stabilească prețul la care furnizează energia electrică clienților. Nu producătorii, ci doar furnizorii, adică acei intermediari a căror contribuție în lanț este doar încasarea banilor. În preambulul Directivei se mai precizează un lucru șocant: scopul final este reducerea totală a consumului de energie.

Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019, elaborată la propunerea Comisiei Europene, al cărei președinte era atunci Jean-Claude Juncker, a pus bazele speculei de pe piața energiei. Practic, esențial în această directivă este permisiunea pentru furnizorii de energie de a participa în număr cât mai mare pe piață și de a-și stabili ce prețuri vor pentru vânzarea energiei electrice către consumatorii finali. Dar ce sunt furnizorii? Furnizorii sunt băieții deștepți, care iau energia de la producător, livrată prin distribuitori și o vând populației și agenților economici. Practic, sunt simpli comercianți. În România, sunt cam patru mari companii de furnizare, toate cu capital străin acum, că am avut grijă să le privatizăm. Directiva UE din 2019 a cerut însă statelor UE să permită oricui să devină furnizor de energie electrică, adică în loc de patru intermediari, să avem un număr cât mai mare, în numele concurenței. Măsura ar fi urmat să scadă prețurile la energie, potrivit Directivei UE. Într-o piață cu surse de producție a energiei în scădere, introducerea unei aglomerații de băieți deștepți care să ia energia dintr-un loc și să o vândă în alt loc nu avea cum să provoace o scădere a prețurilor. Astăzi, în România, în loc de patru furnizori, avem 57 și o lege care le permite să semneze contracte cu clienți fără a avea energie achiziționată, deci fără contracte cu producătorii pe termen lung pentru securizarea prețului, ci care cumpără energie de pe PZU (piața zilei următoare), de s-a ajuns ca peste 50% din consumul intern să se achiziționeze la prețuri maxime.

Consum zero de energie

În prima parte a Directivei (UE) 2019/944 se precizează un lucru șocant. Noile tehnologii, adică acea contorizare ”inteligentă”, care te face să scoți totul din priză când vezi prețurile de pe piață, ar permite ”tuturor consumatorilor să participe pe deplin la tranziția energetică, să își gestioneze consumul de energie în mod eficient, astfel încât să economisească bani și să contribuie la reducerea totală a consumului de energie”. Exact așa. Reducere totală! Un fel de transformare în comunitatea religioasă Amish, unde electricitatea este văzută ca un dușman al existenței. Mai mult, Directiva cere țărilor UE să introducă sistemele de contorizare inteligentă și contractele de furnizare a energiei electrice cu prețuri dinamice. ”Astfel, consumatorii ar putea să își adapteze consumul în funcție de semnalele de preț în timp real, care reflectă valoarea și costul energiei electrice sau ale transportului în diferite perioade, iar statele membre ar trebui să se asigure că expunerea consumatorilor la riscul asociat prețurilor angro rămâne la un nivel rezonabil”, se arată în actul normativ.

Prețuri reglementate, doar pentru populația vulnerabilă

Potrivit Directivei UE, statele pot stabili prețuri reglementate doar în cazul persoanelor afectate de sărăcie energetică și doar până la 31 decembrie 2025. Între timp însă, piața concurențială speculativă concepută de Comisia Europeană a sărit în aer, ajungând la prețuri insuportabile pentru toate categoriile și băgând în sărăcie energetică întreaga Europă, cu economie cu tot. Referitor la acest aspect, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a arătat că este normal ca supraimpozitarea profitului să se facă pe tot lanțul, nu doar la producători. ”Nu pot unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească, nu e normal. Impozităm pe toată lumea atunci când sunt profituri foarte mari, iar piaţa de energie electrică, în anumite zone, face profituri foarte mari. După mine, un intermediar de energie electrică sau de gaze naturale nu ar trebui să câştige mai mult de câteva procente. Ia şi vinde, nu face altceva şi nu văd de ce ar trebui să câştige dublu sau triplu”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page