top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Când va fi inclusă România în programul Visa Waiver. Angel Tîlvăr dă asigurări că Guvernul va face eforturi pentru îndeplinirea acestui obiectiv

Actualizată în: 21 mai



Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a vorbit, vineri, cu prilejul vizitei sale în Congresul SUA, despre importanța includerii României în programul Visa Waiver, dând totodată asigurări că Guvernul României va face eforturi pentru atingerea cât mai rapidă a acestui obiectiv.


Includerea României, cât mai curând, în programul Visa Waiver va contribui la creșterea nivelului colaborării dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii”, a scris ministrul Apărării Angel Tîlvăr pe Facebook.


El a mai subliniat că România și SUA rămân angajate să lucreze împreună pentru sprijinirea eforturilor țării noastre de a îndeplini criteriile stabilite prin lege pentru admiterea în programul Visa Waiver.


România, un aliat de încredere al Statelor Unite


Precizările sale au fost făcute în contextul în care pe 15 martie, senatorii americani Richard Durbin şi Jeanne Shaheen au introdus, în Congres, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver.


Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program, potrivit Agerpres.


Angel Tîlvăr a avut joi, 30 martie, întâlniri la Capitoliu cu președinții comisiilor Forțelor Armate din Senat și Camera Reprezentanților, senatorul Jack Reed, respectiv congresmanul Mike Rogers.


În acest context, ministrul român a mulțumit pentru angajamentul consistent al forțelor SUA dislocate în țara noastră, în scopul consolidării securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic, o dovadă clară a Parteneriatului strategic solid româno-american.


România apreciază eforturile administrației SUA pentru elaborarea unei Strategii de securitate pentru Marea Neagră. De aceea este importantă validarea, de către Congres, în perioada următoare, a propunerii legislative în acest sens”, a mai scris Angel Tîlvăr.


SUA propune acordarea de asistență tehnică României

SUA ar putea acorda asistență tehnică României, astfel încât țara noastră să fie inclusă mai repede în programul Visa Waiver. O discuție în această direcție a avut loc la jumătatea lunii, în contextul vizitei asistentului principal adjunct al Secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentul de Stat al SUA, Dereck J. Hogan, la Palatul Victoria, acolo unde a avut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă.


Singurul criteriu pe care țara noastră îl mai are de îndeplinit pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver este acela al reducerii ratei de refuz a vizelor pentru SUA.

Sursa: evz.ro

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page