top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Costurile pentru reconstituirea vechimii în muncă. Câți bani scoate din buzunar un viitor pensionar

Un salariat care trebuie să-și reconstituie vechimea în muncă în vederea pensionării este nevoit să scoată sume importante de bani. Angajații și foștii angajați acuză tarifele mari cerute de firmele autorizate pentru obținerea din arhivele statului a documentelor care le atestă vechimea în muncă. Un proiect de lege care să limiteze aceste costuri se află în Parlament și ar putea fi adoptat chiar în această toamnă.

Actualii și foștii salariați care se pregătesc de pensionare reclamă de mai multă vreme costurile pipărate cerute de firmele autorizate pentru eliberarea de documente din arhivă. Actele sunt necesare în vederea reconstituirii vechimii în muncă, în vederea obținerii unor beneficii mai mari.

În Parlament există, în prezent un proiect legislativ care propune limitarea tarifelor, ce ar putea fi adoptat în toamna aceasta Proiectul a primit raport favorabil, la finalul lunii trecute și urează să intre în dezbatere.

Conform reglementărilor actuale, dovada care atestă vechimea în muncă se face cu carnetul de muncă, carnetul de asigurări sociale sau cu alte acte prevăzute de lege pentru perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001. egea este valabilă inclusiv pentru stabilirea vechimii acordate pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, respectiv pentru perioadele realizate în condiții speciale și condiții deosebite de muncă.

Pentru perioada cuprinsă între 1 aprilie 2001 și momentul intrării în vigoare a Legii 263/2010, conform art. 159 alin (2), dovada stagiului de cotizare se face în baza adeverinței eliberate de casele teritoriale de pensii.

Legea prevede și situațiile excepționale, determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, declarate în condițiile legii, când angajatorii au încetat activitatea și/sau dacă arhiva acestora nu mai poate fi identificată. Într-o astfel de situație, perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 poate fi valorificată pe baza informațiilor preluate din carnetele de muncă existente în arhiva electronică. Arhiva electronică cuprinde atât datele preluate din carnetele de muncă, cât și carnetele de muncă scanate.

Care sunt tarifele percepute de Arhive

Pe de altă parte, Legea 263/2010 prevede că cererile în legătură cu eliberarea actelor prin care se face dovada vechimii în muncă, a timpului util la pensie pentru agricultori și a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie, sunt scutite de orice fel de taxe și comisioane. Un alt articol de lege, art. 29 alin (3) din Legea 16/1996, care condiționează eliberarea documentelor din arhivă de plata unor tarife în cazul operatorilor economici autorizați, a fost atacat la Curtea Constituțională, excepția fiind respinsă prin Decizia 24/2018.

Potrivit Avizului din 2014 emis de Arhivele Naționale, limitele maxime ale tarifelor percepute pentru eliberarea unor documente sunt:

Eliberare document original, proprietatea solicitantului, existent în arhivă (cărți de muncă, acte de stare civilă, certificate, diplome, acte de școlarizare, etc.) – 30 de lei

Eliberare certificate sporuri: pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de 1-5 ani – 125 de lei; pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de 6-10 ani – 175 de lei; pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de peste 10 ani – 225 de lei.

Eliberare certificate grupă de muncă: pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de 1-5 ani – 80 lei; pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de 6-10 ani – 120 lei; pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de peste 10 ani – 160 de lei;

Eliberare certificate venituri (reconstituire carte muncă): pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de 1-5 ani – 140 lei; pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de 6-10 ani – 230 lei; pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de peste 10 ani – 300 lei.

Activitatea de cercetare pentru eliberarea de copii și extrase de pe documentele deținute, altele decât certificate – 8 lei/pagină. Activitatea de eliberare copii, extrase de pe documente (xerografiere sau imprimare), altele decât certificatele – 2 lei/pagină,

Suplimentar, potrivit informațiilor prezentate pe paginile web ale operatorilor economici autorizați prestatori de servicii arhivistice, pot fi solicitate și alte tarife pentru transmiterea prin poștă/curier a documentelor sau chiar taxe de urgență pentru cei care trebuie să iasă la pensie, după cum relatează avocatnet.ro.

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

ความคิดเห็น


bottom of page