top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Comuna Vermeș a deschis sezonul târgurilor agricole de toamnă

Actualizată în: 21 mai


Târgul Agricol din comuna Vermeș a ajuns anul acesta la a doua ediție. Produsele tradiționale s-au îmbinat cu folclorul și astfel a rezultat un nou episod de succes.


S-a dansat, s-a cântat și s-au cumpărat bunătăți sâmbătă, 9 septembrie, pe platoul din fața căminului cultural din Vermeș, comună care a dat startul târgurilor de toamnă. Producători locali din Cornereva și Vermeș au pus pe mese cele mai bune bucate: brânză, dulceață, gemuri, murături, mălai de casă și nelipsitele băuturi tradiționale, care au fost acompaniate de fructele și legumele de sezon. „Complice” al administrației locale a fost Direcția Agricolă Caraș-Severin.

Partea artistică a fost asigurată de Petre Chiodan, iar dansul popular și portul tradițional au fost prezentate cu mândrie de Ansamblul Vermeșana și de dansatorii din Jamu Mare, comună cu care vermeșenii au legat o prietenie strânsă, astfel că inclusiv primarul comunei timișene a fost prezent la târgul agricol. „Piesa de legătură” dintre cele două comune este coregraful Ciprian David, cel care coordonează ambele grupuri de dansuri.

Evenimentul a fost prezentat cu emoție, dar cu dedicare deplină de Andreea Soltanei, tânără originară din comuna Vermeș, stabilită în județul Timiș, dar care se întoarce cu drag în comuna sa și nu uită de tradiția locului.

Deși administrația locală a pregătit totul ca la carte, prezența nu a fost una numeroasă. Asta poate și pentru că tinerii preferă evenimentele care nu pun atât de mult accent pe tradiție și cultură, este de părere viceprimarul comunei Vermeș, Petrișor Cireșan. „Cred că a fost la fel de bine ca anul trecut. Concluziile le pot trage participanții. Lume a fost mai puțină decât anul trecut. Din păcate, și la rugi vine din ce în ce mai puțină lume. La Vermeș a fost întotdeauna o rugă tradițională, la noi se ține ruga la Înălțarea Domnului. Rugă este și la Berzovia, și la Silagiu, care aparține de Buziaș. Întotdeauna rugile au fost mult mai atractive la Vermeș decât acolo pentru că nu prea a existat folclor acolo, tradiții, Silagiu fiind o anexă a Buziașului, un sat aparținător. Acum și la Berzovia a început să se adune lume și la noi a scăzut. E un semn clar că tradiția și cultura nu prea mai atrag”.

Petrișor Cireșan speră ca pe viitor Consiliul Județean Caraș-Severin să se implice mai mult în activitățile culturale, iar la împărțirea bugetului la început de an să se țină cont și de evenimentele de acest gen pe care UAT-urile și le planifică. „Spre rușinea noastră, față de județul Timiș, la capitolul ăsta stăm foarte prost, nu ne alocă nimeni nici măcar un leu pentru capitolul respectiv pe care îl are și Consiliul Județean în buget. La Timiș se fac proiecte, și noi fiind aproape de Timiș, aflăm de la colegii primari ce se întâmplă în Timiș. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni de la Consiliul Județean dacă avem nevoie de un leu. Mai mult, am organizat cu județul Timiș Festivalul „Laleaua pestriță”, care crește pe Valea Pogănișului, și Consiliul Județean ne-a lăsat singuri, a trebuit să plătim noi toate cheltuielile din bugetul nostru care e destul de mic”.

Viceprimarul comunei Vermeș speră ca anul viitor să existe implicare din partea administrației județene și să poată fi organizată a treia ediție a Târgului Agricol, chiar dacă va fi un an complicat din cauza alegerilor, cele locale urmând să se desfășoare cel mai probabil la finalul lunii septembrie.

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page