top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Bitcoin, predicțiile anului: o creștere cu 1400% sau o prăbușire de 70%

2022 a fost un an greu pentru criptomonede. Mai mult de 1.300 de miliarde de dolari au fost șterse din valoarea pieței, iar bitcoin, cea mai mare monedă digitală din lume, și-a văzut prețul prăbușindu-se cu peste 60%.

Investitorii au fost luați prin surprindere de un val de falimente în industrie, de la proiectul stablecoin terraUSD până la bursa de criptomonede FTX, precum și de o înrăutățire a climatului macroeconomic. Cei care au făcut previziuni despre prețul bitcoin în ultimul an au ratat cu adevărat ținta.

Ratele dobânzilor din întreaga lume sunt în creștere, iar acest lucru influențează activele de risc precum acțiunile și bitcoin. Investitorii urmăresc, de asemenea, cum va evolua saga FTX, care a dus la arestarea fondatorului companiei, Sam Bankman-Fried, în Bahamas.

CNBC face o trecere în revistă a unora dintre cele mai îndrăznețe apeluri de preț pentru bitcoin în 2023. Cel mai optimist este miliardarul Tim Draper. Investitorul de capital de risc a susținut că bitcoin va ajunge la 250.000 de dolari până la jumătatea acestui an. Ar trebui să urce cu 1.400% pentru a se tranzacționa la acest nivel.

“Minerii” de bitcoin sunt cei mai mari vânzători de pe piață, prin urmare trebuie să vândă cât mai multe monede digitale pentru a-și susține afacerea pe linia de plutire. Acesta este „un semn bun pentru bitcoin” în 2023, a spus Vijay Ayyar, vicepreședinte pentru dezvoltare corporativă la schimbul de criptomonede Luno.

Dimpotrivă, banca Standard Chartered a estimat că bitcoin s-ar putea scufunda până la 5000 de dolari. Ar reprezenta o scădere de 70% față de prețurile actuale, deoarece “acțiunile tehnologice sunt în scădere, bursele se confruntă cu lichidități insuficiente, ceea ce duce la noi falimente și la o prăbușire a încrederii investitorilor în activele digitale”.

Investitorul veteran Mark Mobius a estimat în mai că bitcoin va scădea la 20.000 de dolari atunci când se tranzacționa peste 28.000 de dolari. Acum, prognozează o scădere la 10.000 USD în 2023. „Cu rate ale dobânzii mai mari, atracția de a deține sau de a cumpăra bitcoin sau alte criptomonede devine mai puțin atractivă, deoarece simpla deținere a monedei nu plătește dobândă”.

Carol Alexander, profesor de finanțe la Universitatea Sussex, se așteaptă că prețul bitcoin va depăși 30.000 de dolari în primul trimestru, iar apoi 50.000 în trimestrul trei sau patru.

Unii investitori – precum Antoni Trenchev, CEO al platformei de cripto-creditare Nexo, și Laith Khalaf, analist financiar la AJ Bell – au renunțat să mai încerce să prezică prețul bitcoin, motivând că piața monedelor digitale este mult prea volatilă și se va menține așa și în acest an.

Sursa: national.ro

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page