top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Atribuțiile Consiliului Legislativ, condus de Florin Iordache, vor fi extinse. Ce prevede proiectul

Atribuțiile Consiliului Legislativ vor fi extinse, potrivit unui proiect de lege adoptat, miercuri, de Camera Deputaților. Urmează ca Senatul să ia o decizie în acest sens în calitate de for decizional.

Consiliul Legislativ va avea noi obligații

Potrivit proiectului de lege, Consiliul Legislativ, condus de Florin Iordache, va avea obligaţia de a întocmi şi publica pe site versiunile consolidate ale legilor, ordonanţelor, ordonanţelor de urgenţă şi hotărârilor cu caracter normativ ale Guvernului.

Prin urmare, proiectul va veni în completarea articolului 2 alin.(1) din Legea nr.73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, precum şi Legea nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor.

Consiliul Legislativ va avea obligaţia de a întocmi versiunile consolidate ale legilor, ordonanţelor, ordonanţelor de urgenţă şi hotărârilor cu caracter normativ ale Guvernului. Totodată, se va publica pe site-ul Consiliului Legislativ versiunea consolidată a unui act normativ care a suferit intervenţii legislative, după intrarea în vigoare a actului de modificare şi/sau de completare.

Au fost 187 de voturi „pentru” și 63 de abțineri, potrivit știripesurse.ro.

„Acest jalon din PNRR, practic, va contribui la o mai bună cunoaştere de către cetăţenii români a legislaţiei, acces transparent, în timp real pentru societatea civilă la efectele modificărilor legislative care au loc în ţara noastră”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Florin Iordache, despre utilitatea Consiliului Legislativ

La sfârșitul lunii iunie, Florin Iordache a transmis că organul consultativ şi-a demonstrat utilitatea prin punctele de vedere pe care le-a avut în concordanţă cu legea şi cu nevoile societăţii. El a susținut atunci că e nevoie de o lege care să oblige instituțiile să republice o lege ori de câte ori survin modificări.

„Republicarea să se facă automat şi o dorim să fie cât mai rapidă. Aşteptăm o lege, care este în dezbatere la Senat, şi care va obliga autorităţile să republice actul normativ ori de câte ori apar modificări, astfel încât cetăţeanul să nu fie obligat să cumpere de la primul până la ultimul Monitor Oficial. Practic, în ultima republicare a legii să se regăsească toate modificările. De exemplu, Codul Fiscal are 90 de modificări, Legea Educaţiei peste 80 de modificări. Practic, toate aceste modificări să se regăsească în ultima formă. Cetăţeanul să nu fie obligat să caute în 90 de monitoare”, a explicat Iordache, potrivit Agerpres.

Sursa: evz.ro

0 afișări0 comentarii

Kommentare


bottom of page