top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

ANALIZĂ USR în pragul destrămării. Cele două tabere care se luptă pentru putere după plecarea lui Ci

După plecarea lui Dacian Cioloș din fruntea USR, formațiunea se află în pragul scindării. Două tabere par a fi declanșat în acest moment bătălia pentru preluarea partidului, iar victoria uneia dintre ele ar putea genera o ruptură definitivă în sânul USR.

USR vs PLUS

Până să ajungă președintele USR, Dacian Cioloș era reprezentantul aripii PLUS a USR-PLUS, respectiv partenerul junior al unei alianțe electorale. După alegerile din 2020, USR și PLUS au fuzionat, definitivând în felul acesta acapararea USR de către PLUS care și-a instalat și câțiva miniștri în posturi-cheie – Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății. Fără USR, PLUS ar fi avut mari bătăi de cap să intre în Parlament, iar despre portofolii ministeriale nici nu s-ar fi pus problema. Lucrul acesta a creat o serie de resentimente în rândul vechii gărzi din USR, coalizată în jurul lui Barna și Ghinea. Aceștia au acceptat cu greu conducerea lui Dacian Cioloș, iar congresul USR nu a fost lipsit de incidente și acuzații de fraudă.

În final, Cioloș a reușit să se impună, dar asta nu l-a transformat peste noapte în figura unificatoare a USR. Dimpotrivă. Ieșirea de la guvernare și trecerea în opoziție a fost mai degrabă opera lui Dacian Cioloș care pregătea un moment de resetare, sperând că în felul acesta USR care pierdea de la o lună la alta puncte electorale, ar fi putut să își revină. Ceea ce nu a anticipat în schimb Cioloș a fost forța de mobilizare a celor de la AUR. Practic, deși AUR avea mai puțini parlamentari decât USR, aceștia erau mult mai gălăgioși și mai vizibili, lucru care i-a transformat pe cei de la AUR în principala forță de opoziție din țară. Izolați acum în opoziție și nedorind să colaboreze cu Simion & Co, USR a continuat să piardă procente în sondajele de opinie. Lucrul acesta a întins nervii la maxim în partid, punând o presiune uriașă pe Cioloș care nu a livrat ceea ce useriștii așteptau de la el. A venit mai apoi acest pas în spate care lasă USR de fapt într-o poziție și mai vulnerabilă. Partidul a fost preluat la nivel de interimat de către Cătălin Drulă, fost ministrul al Transporturilor, care, la rândul său, promite un nou moment de „RESET”. Vechea gardă a USR s-a coalizat acum în spatele lui Drulă, sperând că își vor lua înapoi partidul și îi vor da la o parte pe membrii PLUS. În jurul lui Drulă vin oameni precum Barna, Moşteanu, Năsui, Botoş, Stelian Ion, Viziteu, Dehelean, Mihaiu sau Mălureanu.

În lupta pentru șefia USR ar putea intra însă și Vlad Voiculescu, rămas acum unul dintre puținele figuri publice ale celor de la PLUS. În spatele său s-ar putea coaliza oameni precum Berea, Berescu, Blaga, Bordei, Buzoianu, Cambera, Durău sau Anca Dragu. Tabără USR va rezista unei noi acaparări a celor de la PLUS. Drulă vorbește deja de parcă ar fi președintele ales al USR și se bazează pe faptul că Biroul Naţional este format, majoritar, din membrii echipei Barna.

În bătălia internă din USR însă Drulă nu pare a fi nici el o figură unificatoare. Marele pericol care paște acum USR-ul este chiar ruptura definitivă. Luptele intestine vor continua până la un nou congres al partidului, iar rezultatul lor ar putea fi scindarea USR și PLUS.

Sursă foto: Facebook Dacian Cioloș

0 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page