top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

ANALIZĂ USR-PLUS iese de la guvernare. Nicio reformă și nicio promisiune respectată după 8 luni în G

USR-PLUS a ieșit oficial de la guvernare, pe 7 septembrie 2021, dar în urma lor nu lasă nicio realizare. USR-PLUS a demonstrat că nu e capabil să implementeze nicio reformă în România și nu își poate respecta nicio promisiune din campania electorală. Multe scandaluri, multe conflicte și zero realizări pentru miniștrii useriști. 

Claudiu Năsui, Ministerul Economiei

Deși economia României a suferit foarte mult în 2020, mai ales în privința prețurilor și producției, Claudiu Năsui a fost un ministru absent. În 8 luni la conducerea Ministerului Economiei nu a prezentat niciun plan de relansare economică, așa cum au Italia, Franța și alte state din Vest. În schimb, Claudiu Năsui a reușit să blocheze o măsură de ajutor pentru companii, doar pentru că i se părea lui ceva suspect, fără să existe nicio dovadă în acest sens.

Fostul ministru a fost preocupat să schimbe oamenii din Consiliile Administrative ale companiilor de stat, unde și-a numit preferații, pentru ca apoi să privatizeze companiile de stat. Privatizarea a început chiar cu Salrom, după cum a anunțat pe Facebook. Compania Salrom are profit de mai mulți ani și reprezintă una dintre cele mai importante companii ale statului român, administrând sărurile din țara noastră și, în viitor, grafitul, cum anunța chiar Năsui.

În ultimele 8 luni de zile, cât timp a fost Năsui ministrul Economiei, salariul mediu din România a scăzut în fiecare lună, însă prețurile au crescut de la o lună la alta. Acest lucru n-a reprezentat niciodată o îngrijorare pentru ministrul economiei. De asemenea, România nu a atras nicio investiție importantă în aceste 8 luni, așa cum promiteau useriștii în campania electorală.

Stelian Ion, Ministerul Justiției

Fostul ministru al justiției a avut mari probleme pentru că nu a reușit să desființeze Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ), criticată de mai multe ori de USR-PLUS și era chiar o promisiune electorală. USR-PLUS spunea, în campania electorală din 2020, că va desființa SIIJ în primele 100 de zile de guvernare. Nu a reușit nici măcar în primele 8 luni. 

Stelian Ion nici măcar nu a redus pensiile speciale ale magistraților, nici nu a crescut vârsta de pensionare. În ianuarie 2021, Stelian Ion ne anunța că „nu este oportună” creșterea vârstei de pensionare, însă USR-PLUS nu avea nicio problemă să susțină creșterea vârstei de pensionare de la 65 de ani, pentru ceilalți muncitori. 

Marile parchete din România au rămas în umbră, cu Stelian Ion ministru al justiției. DNA și DIICOT nu s-au remarcat cu niciun dosar important. Ba chiar DIICOT a reușit să închidă dosarul „10 august”, care a fost folosit de USR-PLUS în campania electorală și promiteau justiție. Nu a existat nicio reformă la DIICOT după acest eșec. 

Cristian Ghinea, Ministerul investițiilor și proiectelor europene

Cristian Ghinea este unul dintre principalii responsabili pentru eșecul PNRR-ului României. Guvernul a întârziat foarte mult prezentarea PNRR și prima dată a depus un proiect complet greșit. Comisia Europeană a obligat Guvernul să refacă întregul plan. A doua oară Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene, a trimis un proiect stufos de peste 1.300 de pagini, cu care a vrut să îngreuneze procedurile Comisiei. Dar chiar și pe acest proiect există numeroase critici, nu există garanția că va fi aprobat.

Deși USR-PLUS se considera expert în fonduri europene – Dan Barna a avut o companie în acest domeniu, iar Ghinea se promovat ca mare expert deși nu avusese niciun proiect important în toată viața lui – a reușit să se facă de râs la nivel european, introducând cifre false sau statistici care nu au legătură cu realitatea. 

Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, Ministerul Sănătății

USR-PLUS este partidul care a privit cum 19 pacienți au murit în incendiul de la Institutul „Matei Balș”, din București, în ianuarie 2021. Vlad Voiculescu era ministru al sănătății, în acea perioadă. Spitalul avea rețeaua de electricitate suprasolicitată, pentru că nu exista suficientă căldură. Nicușor Dan nu era preocupat să rezolve problema încălzirii și le spunea bucureștenilor că 19 grade e o temperatură „normală” în alte țări. Pacienții au suprasolicitat rețeaua electrică, deja încărcată cu numeroasele aparate, și a izbucnit incendiul, cel puțin aceasta era teoria în februarie. Între timp, s-a făcut liniște și nu mai există nicio anchetă. Dar USR-PLUS nici nu a oferit bani pentru schimbarea instalațiilor electrice din spitale, mai ales când a crescut numărul de pacienți și acest lucru duce deja la suprasolicitare. USRPLUS a reușit să ignore moartea a 19 persoane ucise de sistemul medical din România și s-a prefăcut că nu e nicio problemă, continuându-și mandatul de guvernare. 

Ioana Mihăilă a ajuns ministru al sănătății după ce Florin Cîțu l-a demis, în aprilie 2021, pe Vlad Voiculescu. Dar nici Ioana Mihăilă, nici Voiculescu nu au reușit să deblocheze vreun ban pentru investiții în renovarea spitalelor din țară. Nu există programe de finanțare pentru renovarea spitalelor, iar construirea unui spital nou e deja subiect SF.

Ioana Mihăilă este unul dintre responsabilii pentru rezultatele slabe din campania de vaccinare, doar 27% dintre români fiind vaccinați complet împotriva Covid-19, în timp ce Spania sau Italia sunt la peste 70% din numărul total de cetățeni.

Cătălin Drulă, Ministerul Transporturilor

Și-a început mandatul cu mari promisiuni, dar l-a încheiat publicându-și un raport în care se mândrește cu proiecte mai vechi, începute de alții. Cătălin Drulă e singurul ministru USR-PLUS care are totuși puține rezultate, reușind să deblocheze câteva proiecte din infrastructura rutieră. 

În schimb, nu a făcut absolut nimic pentru CFR, preferând să lase compania să meargă din dezastru în dezastru. Deși suntem în 2021 iar multe state din UE au trenuri care circulă cu viteze de peste 200 km/h, România are o viteză medie a trenurilor de circa 50 km/h. O călătorie Timișoara-București este un adevărat calvar. Cătălin Drulă nu a avut niciodată intenția de a construi linii rapide de cale ferată, mai ales că Uniunea Europeană mizează foarte mult pe reducerea poluării. Construirea autostrăzilor, marea obsesie USR-PLUS, este o uriașă poluare, încurajând inclusiv la folosirea mașinilor pe distanțe lungi. 

Cătălin Drulă a avut și un conflict cu sindicaliștii de la Metrorex, când a pornit un scandal doar pentru că voia să le reducă salariile. Useristul nu era deranjat de faptul că el are un salariu de circa 15.000 de lei/lună, ci îl deranja salariul mecanicului de tren sau al vânzătoarei de bilete. Instanța de judecată a menținut mărirea de salarii a angajaților de la Metrorex.

Drulă și-a impus mai mulți apropiați la Metrorex, oameni care nu au nicio treabă cu domeniul transportului feroviar, doar pentru a putea să controleze deciziile din Consiliul de Administrație. Planul fostului ministru userist era acela de a dizolva Metrorex, după cum anunță clubferoviar.ro. Modelul economic al USR-PLUS este acela de a privatiza toate companiile de stat și toate serviciile din România. Spre norocul României, Drulă a ieșit din Guvern înainte să-și termine planul machiavelic de distrugere a transportului feroviar din țara noastră. 

Ciprian Teleman, Ministerul Digitalizării

Fostul ministru al digitalizării este cel mai invizibil ministru pe care l-a avut România în ultimii ani. Nimeni nu știe ce a făcut și nimeni nu știe ce rol are Ministerul Digitalizării, pentru că digitalizarea depinde de fiecare instituție, nu este impusă de un minister. Ciprian Teleman s-a remarcat doar în momentul în care a adormit în timp ce vorbea Dacian Cioloș, șeful său de la PLUS. Pentru toate acestea, Teleman a fost plătit, timp de 8 luni, cu circa 3.000 de Euro net, într-o țară în care alți oameni muncesc 10 ore în fabrici și primesc 300 de Euro.

Dan Barna, vicepremier

USR-PLUS l-a instalat pe Dan Barna în funcția de vicepremier, funcție care oricum nu ajută România la nimic. Funcția a fost inventată pentru ca Barna și echipa lui să mai tragă niște bani de la stat, pentru salarii uriașe și alte beneficii. Guvernul ar fi funcționat la fel și fără vicepremier, care e o funcție politică inventată de această coaliție. Alte salarii de mii de Euro pe lună irosite fără niciun rezultat. Useriștii s-au abonat la banii statului, Dan Barna și-a dublat averea, companiile de stat încep privatizarea, iar cetățenii trebuie să se lupte singuri cu creșterea prețurilor, inflației, ratelor, cu incendiile din spitale, cu școlile care stau să cadă, cu salariile care scad și așa mai departe. 

Sursă foto: Facebook Dan Barna

0 afișări0 comentarii

Comentarios


bottom of page