top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

ANALIZĂ Trei scenarii pentru viitoarea guvernare. Vor rămâne PSD și PNL împreună și după 2024?

Potrivit unui sondaj Avangarde realizat la comanda PSD, în iunie, social-democrații își păstrează locul întâi în intențiile de vot, cu un procentaj de 35% în intențiile de vot, urmat de PNL cu un scor de 20%. AUR se află pe locul trei cu 12%, urmat de USR cu 9% și UDMR cu 5%. PMP apare în luna iunie creditat cu 5%, atingând astfel pragul electoral.

Ținând cont de aceste cifre, ne putem imagina mai multe scenarii de guvernare, dacă partidele ar obține cifre similare în alegerile parlamentare din 2024.

PNL și PSD rămân la guvernare și după 2024

Acesta pare a fi unul dintre scenariile cele mai posibile, în cazul cifrelor de față. Teoria coalițiilor ne spune că partidele caută să formeze de regulă o coaliție minimal câștigătoare, altfel spus încearcă să obțină o majoritate parlamentară, integrând cât mai puține partide, astfel încât să nu fie nevoite să împartă prea multă putere. Conform sondajului, PNL și PSD ar obține o majoritate confortabilă de 55% și ar putea să guverneze fără probleme.

Principalul obstacol în calea unui astfel de scenariu ține de rivalitățile dintre liberali și social-democrați care ar putea ieși la suprafață în campania electorală din 2024. Dacă PNL și PSD vor face în schimb un acord, astfel încât să se atace cât mai puțin în campanie, atunci șansele sunt să vedem repusă pe tapet actuala coaliție, după alegerile din 2024.

PSD formează o coaliție cu alte partide

Un alt scenariu este acela în care social-democrații nu se mai înțeleg cu liberalii și formează o coaliție ad-hoc, strângând în jurul lor o mulțime de partide. PSD s-ar simți îndreptățit să formeze guvernul pentru că ar obține cel mai mare scor. De pildă, PSD ar putea lua alături pe AUR și pe UDMR sau pe AUR și pe PMP, ambele variante aducându-le social-democraților o majoritate de 52% în Parlament. Sunt șanse mici ca USR să se alăture unui guvern condus de PSD, dar social-democrații ar putea încerca totodată să guverneze dintr-o postură de minoritate, în cazul în care nu îi doresc pe cei de la AUR alături de ei. Partidul anti-sistem al lui Simion s-ar putea dovedi a fi un partener mult prea incomod, iar social-democrații ar putea merge spre o alianță cu PMP și UDMR. În acest caz ar obține 45 de procente, dar ar putea guverna pe baza faptului că opoziția, alcătuită în acest caz din PNL, USR și AUR, ar fi dezbinată și incapabilă să răstoarne guvernul.

PNL formează o coaliție cu alte partide sau se declanșează anticipate

În fine, al treilea scenariu este cel mai improbabil. În acest caz, PNL ar încerca să formeze o coaliție ad-hoc, strângând în jurul său alte partide politice. PSD ar protesta în acest caz, spunând că se simt îndreptățiți să formeze guvernul pentru că au obținut cel mai mare scor în alegeri, însă așa cum ne spune și experiența alegerilor din 2020 nu contează ce scor obții în alegeri, important e să demonstrezi, conform Constituției, că ai o majoritate parlamentară care poate guverna. Coaliția ad-hoc a liberalilor i-ar include pe cei de la USR, PMP, UDMR și AUR, pentru un total de 51 de procente. Aceasta ar fi o coaliție extrem de volatilă, care s-ar putea rupe la primul scandal. PNL ar putea încerca să guverneze și din poziție minoritară, mizând pe faptul că PSD nu va putea strânge o majoritate.

Desigur, în acest caz nu ar fi deloc exclus să vedem declanșate alegeri anticipate pentru a se încerca obținerea unei majorități parlamentare. Astfel, dacă lucrurile nu se schimbă prea mult până în 2024, șansele sunt să vedem aplicat unul dintre aceste scenarii.

Sursa foto: Facebook Parlamentul României

0 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page