top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

ANALIZĂ Pensia unui parlamentar român, aproape cât pensia unui europarlamentar. Cum se calculează în

Curtea Constituțională a României a decis, joi, că legea care anula pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională. Sistemul special al parlamentarilor a trezit multe nemulțumiri în rândul cetățenilor, mai ales că pensia medie a muncitorilor este de doar 1.600 de lei.

Potrivit calculului pentru parlamentarii din România, după 1 mandat (adică 4 ani) un parlamentar român va primi 4.448 de lei, după 2 mandate va primi 8.896 de lei, la 3 mandate va ajunge la peste 10.951 de lei. Toate aceste sume sunt nete. Beneficiile de care se bucură parlamentarii români depășesc cu mult nivelul salariilor sau al pensiilor din România.

Franța

Un parlamentar român cu doar 1 mandat va avea o pensie mult mai mare decât un parlamentar francez care a avut doar 1 mandat. Pentru un mandat de 5 ani, un deputat francez va primi o pensie medie de 661 euro net. Cei care contribuie la sistemul de pensii pentru o perioadă de cel puțin 10 ani ajung la 1.322 de euro net/lună.

Parlamentarii francezi sunt obligați să contribuie la sistemul de pensii, având un fond special pentru ei, iar pensia o primesc după împlinirea vârstei de 62 de ani. În Franța, pensia medie a parlamentarilor este de circa 2.700 de euro, iar vârsta medie de pensionare ajunge la 65 de ani. De asemenea, soțul supraviețuitor poate primi 50% din pensia soțului decedat. În ultimele două decenii, parlamentarii francezi au pierdut mai multe beneficii și și-au văzut pensia redusă.

Pensia medie a unui parlamentar român este de 5.741 de lei/lună, adică aproape 1.200 de euro. Un parlamentar român câștigă, în medie, de două ori mai puțin decât un parlamentar francez. Un cetățean român care iese la pensie după 40 de ani de muncă va avea o pensie medie de 1.673 de lei (circa 330 de euro), adică de 4 ori mai puțin decât un pensionar francez (1.400 de euro/lună/medie).

Italia

Parlamentul italian a introdus și el un sistem de contribuții pentru parlamentarii, iar pensia se calculează în funcție de vechime. Un parlamentar italian poate obține o pensie între 20% și 60% din valoarea brută a indemnizației de parlamentar, însă după împlinirea vârstei de 65 de ani pentru cei care au avut un singur mandat și 60 de ani pentru cei care au avut mai multe mandate. Astfel, potrivit unor calcule, un parlamentar italian poate obține o pensie de 1.520 de euro/lună dacă a avut 5 ani de mandat și 4.143 de euro/lună dacă a avut 15 ani de mandat.

Inclusiv parlamentarii italieni și-au văzut pensia redusă în ultimele 2 decenii, mai ales în timpul crizei economice. Dacă înainte de 2010 un parlamentar italian putea obține o pensie de 80% din valoarea indemnizației, acum s-a redus la cel mult 60%. Dar parlamentarii italieni trebuie să plătească contribuțiile pentru pensie, spre deosebire de cei din România care nu plătesc nicio contribuție însă primesc pensie specială.

Marea Britanie

Pentru parlamentarii britanici lucrurile sunt diferite, deoarece au un fond separat care le calculează pensia în funcție de contribuție, vârstă și vechime. Potrivit unui raport mai vechi, valoarea medie a pensiei unui parlamentar britanic a fost de 22.800 de lire pe an și 14.200 de lire pe an pentru persoanele aflate în întreținere. O analiză FT arată că pensia unui parlamentar britanic ar fi de circa 33% din indemnizația pe care aceștia o primesc în timpul mandatului.

Parlamentul European

În timp ce Comisia Europeană îi cere României să facă reforma sistemului de pensii, descoperim că instituțiile UE oferă pensii uriașe, după împlinirea vârstei de 63 de ani. Potrivit informațiilor publice, un europarlamentar poate primi 3,5% din indemnizația sa pentru fiecare an în care a avut mandat, dar nu mai mult de 70%. Indemnizația ajunge la 7.100 de euro net. Un europarlamentar cu 2 mandate (adică 10 ani), poate primi o pensie de aproape 2.500 de euro/lună. Astfel de pensii speciale au și comisarii europeni și alți funcționari care lucrează în instituțiile europene și toți banii sunt plătiți din bugetul Uniunii Europene.

Sursa foto: Facebook Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor

0 afișări0 comentarii

Komentarze


bottom of page