top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

America și-a atins scopul: dolarul puternic va înăspri piețele petrolului

Actualizată în: 21 mai



Cotațiile petrolului au înregistrat doar o ușoară creștere joi, dar este calmul de dinaintea furtunii.


Analiștii avertizează că majorarea ratelor dobânzii din partea Rezervei Federale a SUA va duce la o creștere a valorii dolarului, determinând prețul petrolului în dolari să devină mai costisitor pentru cei care dețin alte valute.


Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, era cu 0,30% mai mare,  80,84 dolari pe baril, la  11.56, ora Emiratelor Arabe Unite. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a crescut cu 0,82%, la 74,16 dolari pe baril.


Miercuri, Brent a scăzut cu 2,95%, la 80,60 dolari pe baril, în timp ce WTI a coborât cu 3,16%, la 73,95 dolari.Procesele-verbale publicate de Fed în cadrul ultimei ședințe au arătat că factorii de decizie se așteaptă ca majorările continue ale ratelor dobânzilor să readucă inflația la obiectivul pe termen lung de 2%.


Majoritatea oficialilor au fost de acord să reducă ritmul de creștere a ratei la 25 de puncte de bază, dar câțiva au recomandat o creștere de 50 de puncte de bază pentru a aduce rata Fed Funds la un nivel pe care îl consideră „suficient de restrictiv”. Datele economice americane din această lună au indicat o inflație încăpățânată în cea mai mare economie a lumii.


După ședința din februarie, Fed a majorat ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază – a opta creștere din martie 2022. Următoarea ședință este programată între 21 și 22 martie.


„Comercianții din sectorul energetic nu trebuie să țină pasul doar cu toate cele mai recente motoare ale cererii și ofertei, ci și cu cât de mult ar putea să se redreseze dolarul, având în vedere traiectoria de înăsprire a Fed”, a declarat Edward Moya, analist senior de piață la Oanda.


O creștere a ratelor dobânzilor va duce la o creștere a valorii dolarului. Stocurile de țiței din SUA – un indicator al cererii de petrol – au crescut cu 9,9 milioane de barili săptămâna trecută, potrivit Institutului American Petroleum.


Piața e tensionată: Rusia, al doilea mare producător mondial de petrol după Arabia Saudită, a declarat că va reduce producția cu 500.000 de bpd, sau aproximativ 5% din producție, luna viitoare, după ce Occidentul a impus plafoane de preț pentru țițeiul și produsele sale rafinate la 5 februarie.


O producție mai mica din Rusia și redeschidera Chinei vor susține prețurile petrolului, subliniază economiștii băncii UBS. Dar “un dolar mai puternic va înăspri și mai mult piețele”.

Sursa: national.ro

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarii


bottom of page