top of page
Poza scriitoruluiVocea Banatului

Alegerile mondiale vor influența rezultatul războiului din Ucraina!

Înțelepciunea convențională este că războaiele se termină prin negocieri, însă, de multe ori, acestea se încheie sau îngheață la urnele de vot.

Acolo s-a încheiat războiul american din Vietnam, războiul francez din Algeria și, odată cu înfrângerea lui Slobodan Milosevic la urne în 2000, războaiele din fosta Iugoslavie s-au încheiat cu adevărat.

Astăzi, războiul din Ucraina are loc în umbra unor alegeri critice programate pentru 2024, subliniază Financial Times. Alegerile din Rusia, Ucraina, Taiwan și SUA vor fi cruciale pentru a determina continuarea războiului. Rezultatul acestor voturi ar putea defini forma următoarei ordini internaționale.

În martie 2024 vor avea loc alegeri prezidențiale în Rusia și Ucraina. Este nevoie de multă imaginație pentru a-l vedea pe Vladimir Putin pierzând – pentru singurul motiv că le va câștiga, dar, împovărat de eșecul „operațiunii sale speciale”, el are toate motivele să se teamă că, în cazul unei înfrângeri militare sau al unui conflict înghețat în defavoarea sa, se va confrunta cu opoziția nu doar a puținilor liberali rămași în țară, ci și a unei drepte naționaliste mobilizate și credibile.

Acest lucru nu s-a întâmplat în timpul guvernării sale de peste două decenii, dar o campanie electorală combinată cu eșecurile de pe front ar putea declanșa momentul anti-Putin pe care europenii și americanii îl așteaptă de mult timp – deși este foarte puțin probabil să fie momentul de libertate al Rusiei.

Sondajele din Ucraina vor afecta profund și alegerile strategice pe care președintele Volodimir Zelenski le va face în 2023. Ele îl vor face să nu poată accepta niciun compromis teritorial, pentru a nu pierde votul. Amânarea alegerilor nu este o opțiune, dar pentru Zelenski, desfășurarea scrutinului într-o perioadă de război, cu o majoritate a populației exilată sau strămutată în interiorul țării, va fi o provocare logistică monumentală.

Organizarea unor alegeri libere și corecte va fi de o importanță capitală pentru consolidarea imaginii Ucrainei ca un David democratic care luptă împotriva unui Goliat rus autocratic.

În cocktailul electoral mixt pentru 2024, scrutinul prezidențial din Taiwan ar putea deveni, de asemenea, un wild card care să influențeze dinamica războiului dintre Rusia și Ucraina. Teama de o victorie naționalistă ar putea afecta strategia de „unificare” a Beijingului. Încă nu se știe ce lecție a tras președintele Xi Jinping din invazia rusă. A ajuns el la concluzia că Putin a greșit când a început războiul sau că l-a început prea târziu?

Nevoia de a-i ține pe americani la distanță ar putea să convingă guvernul chinez, deja umilit de eșecul său de a face față pandemiei Covid-19, să își sporească sprijinul pentru Moscova în speranța de a ține SUA prinse într-un conflict european.

Alegerile prezidențiale din SUA și, într-o măsură mult mai mică, alegerile pentru Parlamentul European vor avea, la rîndul lor, un impact direct asupra desfășurării războiului.

Ucrainenii nu pot rezista mașinii de ucis a lui Putin dacă americanii și europenii decid să își reducă sprijinul militar și financiar considerabil.

În acest sens, au motive să se teamă că democrații ar putea pierde președinția, deoarece sprijinul SUA pentru efortul lor de război s-ar putea atenua în funcție de ce republican va câștiga.

Atât pentru democrați, cât și pentru aliații lor europeni, succesul lui Putin în Donbas sau implicarea directă a NATO în război ar putea influența dramatic cine va fi următorul președinte al SUA și cine va fi ales în Parlamentul European.

Morala? Pentru a câștiga războaiele în secolul XXI, nu este întotdeauna suficient să ai avantajul pe câmpul de luptă. Trebuie să câștigi alegerile, și nu doar în propria țară.

Sursa: national.ro

0 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page